Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pokojíček pro prvňáčka: Co v něm nesmí chybět, na co nezapomenout a co je nejdůležitější?

/
  • Rohová skříň Young, 11690 Kč, moebelix.cz
    Rohová skříň Young, 11690 Kč, moebelix.cz (Möbelix)
    13. srpna 2022 ● 06:00

    V září čeká možná i vašeho potomka první usednutí do školních lavic. Je tedy nejvyšší čas na tuto důležitou životní změnu připravit i jeho pokojíček. Co vše byste mu měli pořídit?

    Malého školáka čeká mnohem více času za stolem, než byl doposud zvyklý. Je proto potřeba mu připravit co nejlepší prostředí na práci, maximální pohodlí a ničím nerušený prostor, který mu umožní se co nejlépe soustředit. Zapomínat by se ale nemělo ani na odpočinek.

     

  • 1.

    Psací stůl

    Psací stůl Henry II. New z masivu, 11 050 Kč, nabyton.cz
    Autor: Gazel

    Vybírejte bytelné a dostatečně velké kousky. Protože děti rostou jako z vody, pořiďte jim rovnou psací stůl na výšku průměrné dospělé osoby (což je 70 až 75 cm). Případně si můžete pomoci stolem s nastavitelnou výškou. Je-li dítě výtvarně nadané, může se hodit i možnost desku naklopit. Deska by měla mít šířku alespoň 75 cm a hloubku minimálně 60 cm. Ideální je, když stůl poskytuje i nějaký ten úložný prostor na sešity, výkresy i učebnice, ať už jde o police nebo zásuvky. Chybí-li tento prostor, doplňte ho regálem nebo pojízdným kontejnerem.

  • 2.

    Pracovní židle

    Dětská židle Milky s podpěrou pro nohy, 4980 Kč, shopex.cz
    Autor: DUOrest

    Stejně jako v případě pracovny pro dospělého by se i u dětského školního koutku měla hlavní pozornost upírat především na výběr vhodné pracovní židle. Ještě mnohem více než u dospělých je možnost regulovat výšku sedáku důležitá právě u dětí. Jen tak máte jistotu, že dítě sedí za stolem rovně, nehrbí se nebo naopak nemá k desce příliš vysoko. Na trhu je celá řada ergonomických židlí, které pravda nejsou nejlevnější. Jde však o investici do zdraví vašeho dítěte, tak příliš nešetřete. Když dobře vyberete, vydrží židle minimálně deset let.

  • 3.

    Stolní lampa

    Pracovní LED lampa Krux, 999 Kč, ikea.cz
    Autor: IKEA

    Zejména v zimě tráví dítě mnoho času studiem už po setmění. Proto je důležité, aby mělo k dispozici kvalitní osvětlení. Lampička by vždy měla mít neprůsvitné stínítko, díky němuž nebude světlo školáka oslňovat. Také by měla být polohovatelná a být opatřena zdrojem studeného bílého světla. To je vhodné k udržení pozornosti, nemělo by se však používat v pozdních večerních hodinách. Plánujete-li i lampičku k posteli na čtení oblíbených knížek, opatřete ji naopak teplým bílým, nebo ještě lépe žlutým světlem.

     

    Věděli jste, že...

    Dítě byste odmalička měli zvykat na tmu. Trávit noc ve tmě (nejlépe v absolutní) je důležité pro kvalitní spánek a správný biorytmus organismu. Pokud se vaše dítě bojí tmy, používejte na noc pouze lampičky s červeným světlem. Přesto se snažte dítě této obavy co nejdříve zbavit. Školákovi můžete už docela dobře vysvětlit, proč je tma důležitá pro jeho zdraví a i dobré soustředění ve škole. 

  • 4.

    Plnohodnotná postel

    Dětská postel Eliška s úložným prostorem, 7474 Kč, importworld.cz
    Autor: importworld.cz

    Když jde ratolest do školy, měla by už v pokojíčku mít plnohodnotné jednolůžko o šířce 90 cm a délce 2 metry. Podle pediatrů je dítě na přesun do této postele připravené už zhruba od dvou let. Proto pokud váš potomek spí ještě v dětské posteli, je nejvyšší čas ho přesunout. Když máte v pokojíčku málo místa na ukládání věcí, můžete využít tuto situaci a zvýšit kapacitu díky posteli se zásuvkami nebo velkým úložným prostorem.

  • 5.

    Šatní skříň

    Rohová skříň Young, 11690 Kč, moebelix.cz
    Autor: Möbelix

    Když jde dítě do školy, mělo by se nejen umět obléct, ale dokonce by už mělo být schopno obhospodařovat si své oděvy samo. K tomu mu dopomůže praktická šatní skříň, která bude mít přehledné členění a kde bude dostatek místa na všechny věci. Dítěti to usnadní ranní hledání. Tuto samostatnost váš potomek posléze ocení např. na škole v přírodě, dětském táboře nebo sportovním soustředění.

     

    Velký výběr dětského nábytku za skvělé ceny najdete na našem Bazaru Blesk.

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy