Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Sváteční výzdoba levou zadní. 9 tipů na rychlé a levné velikonoční dekorace

/
  • Chcete letos zkusit něco netradičního? Co takhle barevná vajíčka z hmoty FIMO s efektem kůže!
    Chcete letos zkusit něco netradičního? Co takhle barevná vajíčka z hmoty FIMO s efektem kůže! (Fimo)
    13. března 2024 ● 06:00

    Už víte, čím vyzdobíte svůj domov na Velikonoce. Máme pro vás nápady na efektní dekorace, jejichž výroba je celkem snadná, a navíc levná. Využijete na ně obyčejné věci, které najdete doma, případně budete muset jen zaskočit do výtvarných potřeb.

    Symbolem Velikonoc jsou vajíčka, zajíčci a květy. To vše najdete i v našem seznamu návodů na půvabné dekorace. Jsou tak jednoduché, že většinu z nich zvládnou i vaše děti. Tak je pozvěte ke stolu a za pár minut je hotovo.

  • 1.

    Velikonoční zajíček z ubrousku

    Autor: iStock

    Tuhle vděčnou dekoraci zvládne vytvořit opravdu každý. Jediné, co potřebujete, je vajíčko, ubrousek a přírodní provázek či stužka. Že je to opravdu hračka, o tom se můžete přesvědčit v následujícím videu.

     

  • 2.

    Pečené velikonoční věnečky

    Autor: Backen.de

    Pokud rádi pečete, můžete dát působivé dekoraci život ve své troubě. Udělá vám radost hned dvojnásob. Nejdříve se postará o parádu a po svátcích si na ní můžete pochutnat.

     

    Postup:

    1. V míse smíchejte 450 g hladké mouky, balíček sušeného droždí, 60 g cukru, balíček vanilkového cukru a špetku soli. Přidejte jedno vejce, jeden bílek, 50 g rozpuštěného másla, 100 ml vlažného mléka a 125 ml 30% smetany ke šlehání.

    2. Vařečkou vypracujte vláčné těsto, které posléze necháte zakryté na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

    3. Těsto pak vyklopte na pomoučený vál nebo pracovní plochu, krátce prohněťte a nakrájejte na 18 až 20 kousků. Každý kousek vyválejte na asi 25cm váleček. Vždy dva válečky spleťte dohromady a konce zmáčkněte k sobě.

    4. Věnečky klaďte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 15 minut kynout. Nakonec je potřete rozšlehaným žloutkem a pečte v troubě předehřáté na 200° C asi 25 minut. 

  • 3.

    Ušaté sáčky na koledu

    Autor: Søstrene Grene

    Tahle dekorace pro změnu nejen zdobí, ale také zastane roli sáčku na koledu. Konkrétní ztvárnění je na vás, ale základem je papírový pytlík, z něhož v horní části uprostřed vystřihnete trojúhelník. Vzniknou tak charakteristická ouška, která evokují zajíce či králíka. Na sáček pak můžete fixem namalovat očka, čumáček a fousky nebo na něj přilepte bílou bambulku jako ocásek.

    Autor: Pilot

    Když máte hotovo, naplňte pytlík koledou a zavažte pod ouškama např. přírodním lýkem nebo mašlí. Můžete ho ještě dozdobit větvičkou kočiček nebo zlatého deště.

  • 4.

    Svícny ze skořápek

    Autor: Edding

    Milovníkům jednoduchého severského stylu bude konvenovat tato přírodní dekorace ze skořápek. Odřízněte špičku vajíčka, odstraňte obsah, skořápku vymyjte a nechte uschnout. Pak opatrně odlamujte kraje skořápky tak, až budou mít vámi požadovaný tvar. Vnitřek skořápky vymalujte univerzálním popisovačem s metalickým efektem. Připravte si menší skleničky, které naplníte mechem. Do mechu posaďte svůj přírodní svícen, vložte svíčky a užívejte si tanec plamene odrážejícího se na metalickém pozadí.

  • 5.

    Veselá papírová girlanda

    Autor: Edding

    Tahle dekorace jednoznačně patří do kategorie „tvoříme s dětmi“. Hodí se třeba i do hodin výtvarné výchovy ve škole či školce. Připravte si stuhu nebo provázek, izolepu, pár papírových čtvrtek, tužku, nůžky a barvičky (fixy, voskovky, tempery, pastelky apod.).

    Autor: Edding

    Na čtvrtku nakreslete jednoduchý obrys králíčka a vystřihněte ho. První kousek použijte jako šablonu pro ostatní. To samé opakujte s motivem vajíčka, případně rozbité skořápky. Jednotlivé tvary pak vymalujte dle vlastní fantazie. Postup můžete i obrátit.

    Autor: Edding

    Některé zajíčky můžete ještě dozdobit chomáčky vaty jako ocásky. Případně jim kolem krku ovažte stužku. Nakonec papírová dílka přilepte izolepou v pravidelných odstupech na stuhu či provázek.

  • 6.

    Duhová vajíčka

    Autor: Tchibo

    Tímto efektním, ale jednoduchým postupem získáte dekorativní vajíčka, která se vám na Velikonoční pondělí ani nebude chtít odevzdat koledníkům. Připravte si vyfouknutá nebo úplně vychladlá vařená vajíčka. Poté pokapejte octem hadřík a vajíčka dokonale očistěte, aby vám na ně potom barva dobře chytla. Připravte si nádobu, ve které budete vajíčka barvit.

    Do nádoby nastříkejte pěnu na holení (cca do hloubky 3–5 cm). Poté si vezměte gelové barvy a nakapejte je nepravidelně do pěny. Pomocí špejle barvy s pěnou trochu promíchejte. Špejlí v pěně dělejte krouživé pohyby, aby se barva hezky rozprostřela. Vejce pomalu vložte do pěny (ideálně tak, aby byla přesně jeho polovina ponořená). Nechte 5 minut působit a pak otočte. Na tento krok si raději vezměte gumové rukavice. Opět nechte barvu působit. Vajíčka otřete od pěny pomocí papírové utěrky a dejte je do stojanu na vajíčka.

     

    Podrobný návod s postupovými fotografiemi a další extra tipy autorky Romany Böhmové najdete na tchiboblog.cz.

  • 7.

    Dekorativní vajíčka z hmoty FIMO

    Autor: Fimo

    Hmota FIMO je velmi vděčný materiál, z něhož lze vytvořit téměř jakoukoli dekoraci. Tato speciální vajíčka, která se nekazí, jsou vyrobena z hmoty FIMO Leather Effect (s efektem kůže). Můžete samozřejmě použít ale jakoukoli. 

     

    Konkrétní návod najdete v následujícím videu:

     

  • 8.

    Vázičky ze skořápek

    Autor: Tesa

    Tuto roztomilou dekoraci využijete během celého jara. Vyrobte si pro sedmikrásky, hyacinty či kosatce originální vázičky a pusťte jarní náladu do všech koutů svého domova. Jak na to?

    Opatrně odstraňte horní část skořápky od vajíčka, aby vám zůstal krásný tvar „vázičky“. Ze skořápky odstraňte bílek a žloutek. Skořápky pečlivě vymyjte. Na spodní část skořápky opatrně nalepte proužek Tesa Powerstrips Deco. Vzhledem k tomu, že je průhledný, bude téměř neviditelný. Skořápky přilepte na dekorativní talíř nebo podnos, opatrně je naplňte vodou a vložte do nich jarní květy.

  • 9.

    Velikonoční hnízdo

    Autor: Hübsch

    Touto velejednoduchou dekorací můžete zpestřit svou velikonoční tabuli. Budete potřebovat jen misku, seno (žádný problém v domácnostech s morčaty a křečky) a dekoraci v podobě vajíčka. Zda bude pravé nebo umělé (např. z keramiky, FIMO hmoty, plastu apod.), to záleží jen na vás a vašem vkusu.

     

    My doporučujeme použít jedno velké husí vejce nebo několik drobných křepelčích. Skvěle bude tato přírodní výzdoba působit, pokud použijete k dozdobení tabule látkové ubrousky (nejlépe lněné) a jmenovky z kartonu. Doprostřed stolu ještě postavte vázu s jarními větvičkami a výsledek bude perfektní!

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy