Minimalistická chata, která zabírá 47 m2, stojí na kopci u Beitstadfjorden v Norsku. Architekti  k jejímu vybudování použili beton a dřevo z místních stromů. Cílem bylo vytvořit odlehlé útočiště, které má silné spojení s okolní  krajinou.

„Kabina je inspirována přírodním prostorem, který byl na místě před stavbou budovy. Zadní část budovy se stala velkou skálou, která nabízí přirozený úkryt,“ vysvětluje John Sanden, partner společnosti Sanden + Hodnekvam Arkitekter.

Kabina v Rones má dvě úrovně a je přizpůsobena topografii lokality, aby se snížil její vliv na okolní vegetaci. Přízemí chaty je z betonu a zahrnuje obývací část, jídelnu a kuchyň. Nachází se zde velká okna, která vytvářejí úzký kontakt s přírodou venku. J ídelní kout se navíc otevírá na dřevěnou terasu.

Horní patro chaty  je ze dřeva a má trojúhelníkový tvar oblečený v černé střešní krytině, která odkazuje na lidové stavby v okolí. Nachází se zde ložnice, koupelna a plošina, která vede na východ v zadní části kabiny.

V přízemí jsou interiéry charakterizovány odhalenými betonovými zdmi a leštěnými betonovými podlahami, které doplňuje lehké kování a dřevo norské borovice. Přírodní dřevo se nachází také v patře, čímž vzniká vizuální spojení s přízemím.

Nábytek v celém domě navrhlo architektonické studio na míru. Vyrobil ho místní truhlář z oceli a březové překližky.

Fotogalerie
21 fotografií