Příkladem může být thajská designérská firma WARchitect, která navrhla byt Skyscape na vrcholu pětipodlažní budovy v Bangkoku. Na střeše byly původně uloženy vodní nádrže. Architekti je odstranili a prázdnou plochu využili pro stavbu obytného bungalovu pro majitele budovy.

Bydlení na střeše má hned několik předností. Je malé, diskrétní a přitom stále vyhovuje potřebám vlastníka nemovitosti.

Byt je skrytý před veřejnými komunikacemi. Velké skleněné dveře od podlahy ke stropu poskytují nejen panoramatický výhled, ale vytvářejí iluzi prostoru v příbytku o velikosti 150 m2.

V souladu s potřebami klienta, který chtěl hlavně klid a soukromí, se byt soustřeďuje na uspokojování potřeb majitele domu. Všechny místnosti se soustředí kolem centrálního nádvoří, které je vidět ze všech úhlů a poskytuje trochu zeleně vysoko na obloze. Nábytku je zde jen málo. Architekti kladli důraz na světlo a vzdušnost.

Jídelna, obývací pokoj, koupelna, kuchyň a ložnice mají úžasný výhled na čtvrť Lat Phrao. Rozsáhlé venkovní panorama kontrastuje interiérem, ve kterém dominuje teplé dřevo Balau. Výsledkem je intimní a inovativní byt, který slouží jako připomínka, že často nejlepší architektura pochází ze situací, kdy je stavební prostor omezený.

Fotogalerie
16 fotografií