A tím řešením je lehký beton Liapor Mix, který nebude zbytečně zatěžovat nosnou konstrukci stavby. Své by o tom mohl povídat majitel jednoho pražského bytového domu, jehož cílem bylo co nejrychleji a bez zbytečného zatížení nosné konstrukce zrekonstruovat několik místností k obytným účelům. Namísto běžného betonu se rozhodl pro lehký keramický beton, díky kterému snížil hmotnost podlahy o cca 2/3. Navíc získal výborné tepelné a izolační vlastnosti.

Liapor Mix, Liapor Mix final
Autor: Lias Vintířov

Liapor Mix : Beton z lehkého keramického kameniva

Liapor Mix a Liapor Mix final jsou suché směsi, ze kterých si sami snadno připravíte lehký beton. Vyrábí se na bázi keramzitových kuliček různého průměru 4-8, resp. 1-4 mm) propojených cementem a pojivy. Před použitím stačí jen přidat vodu a promíchat. Objemová hmotnost lehkého betonu je ve srovnání s klasickým betonem cca třetinová. To mu propůjčuje možnost využití v nejrozmanitějších konstrukcích, ale především tam, kde nechceme, aby vyrovnávací vrstva zatěžovala svou vahou stávající konstrukci.

Autor: Lias Vintířov

Autor: Lias Vintířov

Jako ideální se tedy doporučuje při použití všude tam, kde by podlaha z běžného betonu mohla ohrozit statiku konstrukcí. Lehký beton můžete na podlahy použít ale i kdekoliv jinde. Má totiž i další velkou výhodu oproti běžnému betonu. Díky vlastnostem keramických kuliček má výborné tepelně izolační vlastnosti, a navíc přispívá ke kročejovému útlumu. Takže podlaha také lépe tlumí nepříjemný hluk.

Pojďme si to konečně namíchat

Postup přípravy lehkého betonu je brnkačka. Místo, které budeme vyrovnávat lehkým betonem, musíme samozřejmě nejprve očistit a případně navlhčit. Pak jednoduše smícháme připravenou směs (dodává se v pytlích po 30 l) s vodou, a to v poměru 4 až 5 litrů na jedno balení. Mícháme zhruba 2 až 3 minuty. Použít můžeme zednickou káď, nebo v případě větších ploch i míchačku. Koho láká vzít si k míchání pomocníka v podobě vrtačky, musí si dát pozor a nastavit velmi nízké otáčky, v opačném případě by mohlo dojít k znehodnocení směsi.

Potřeby pro realizaci podlahy z lehkého betonu
Autor: Lias Vintířov

Hurá do práce

Jakmile máme směs promíchanou, ihned ji aplikujeme. Protože se jedná o rychleschnoucí lehký beton, je vhodné jej nanášet opravdu bez zbytečných okolků. Jednotlivé vrstvy srovnáváme tradiční zednickou latí. Pro vyrovnání větších nerovností a jako podkladní výplňovou vrstvu použijeme Liapor Mix (4-8 mm), pro finální vrstvu podlahy je pak vhodné použít potěrový Liapor Mix final (1-4 mm), který bude fungovat jako roznášecí vrstva, na níž už můžete pokládat nášlapnou vrstvu podlahy. Minimální doporučená výška vrstvy je u obou typů lehkého betonu 50mm. Pod vinylové podlahy a jiné tenké materiály je vhodné použít ještě tenkou vyrovnávací vrstvu samonivelační stěrky. Na lehký beton z Liaporu se dá bez obav pokládat i podlahové topení, jen nesmíte zapomenout na podkladní odrazovou folii, aby vám neutíkalo teplo.

Konečná podoba podlahy z lehkého betonu
Autor: Lias Vintířov

Po podlaze z Liapor Mixu se můžete procházet už po 24 hodinách, ale celková doba vysychání je obvykle 5 až 7 dní. Záleží na podmínkách, jako je okolní teplota, vlhkost a možnost větrání. I tak jsme s časem zhruba na třetině klasické betonové mazaniny.

Pár informací na závěr

  • Mějte na paměti, že beton (ani ten lehký) není příliš vhodný pro realizaci podlah na dřevěných stropech. Pro tyto účely se mnohem více hodí suché plovoucí podlahy z vyrovnávacího podsypu z kameniva Liapor a podlahových desek.
  • Lehký beton se velmi dobře spojí s okolním materiálem, ale také s vrstvou, kterou jste realizovali například den předtím.
  • Spotřeba materiálu je přibližně 34 kg na 1 m2 při 50 mm silné vrstvě.
  • Realizaci bychom neměli provádět, pokud okolní teplota klesne pod 5 °C. 

Další informace naleznete na  http://www.liapor.cz.