Podmínky pro rekonstrukci nebyly ideální. Prostor v okolí stavby byl stísněný, neumožňoval vytvořit okna a nevhodná byla i dispozice budovy. Architektům se z ruiny přesto podařilo vytvořit moderní, slunný dům se dvěma ložnicemi. V interiér se ke slovu dostala elegance, poctivé řemeslo a prvky, které odkazují k industriální minulosti budovy.

Majitelé, kteří bydlí přes ulici původně parcelu se starou garáží zakoupili, aby zabránili další výstavbě. Časem se rozhodli budovu renovovat. Museli se vypořádat s rovným tvarem stavby, nemožností vytvořit okna i stavebním nařízením pro lokalitu, kde žádná nová stavba nesmí mít více než jedno patro.

Architekti se rozhodli problém s okny vyřešit šalamounsky. Dlouho, úzkou budovu opatřili několika světlíky a zakomponovali do ní několik malých dvorků, kterými do domu proudí přirozené denní světlo. Dvorky mají granitovou dlažbu, která navozuje příjemnou atmosféru.

Stará garáž se změnila v moderní domov s patinou industriální historie

Dům se po rekonstrukci přirozeně dělí do tří částí. V přední části, mezi zastřešenou terasou a vnitřním dvorkem se nachází odpočinková místnost. Ve středu budovy je kuchyně s jídelnou. Dvě ložnice jsou situovány v zadní zóně nad sebou. Obyvatelů se tak nabízí krásný výhled na dvorek zalitý sluncem. Poslední malý dvorek sousedí se dvojicí en suite koupelen a přivádí do zadní části domu dostatek světla.

V exteriéru dům zdobí ocelové rámy oken a dveří, které souzní s původně industriálním účelem domu. Dvorky brání stísněnému pocitu, bez výhledů do okolí. V létě, kdy dveře mohou být otevřené dokořán, celou budovou proudí příjemně chladný vzduch.

Fotogalerie
19 fotografií