Excelentní snímek stojí na mistrovském hereckém výkonu Colina Firtha. Hlavní ženskou roli, postavu Falconerovy stárnoucí kamarádky Charlotte, neméně skvěle ztvárnila krásná zrzka Julianne Moore (50).

Retrospektiva s patinou

Před osmi měsíci se profesoru kalifornské univerzity Georgovi při autonehodě zabila jeho láska, přítel Jim (Matthew Goode, 32). Rodina zemřelého ho dokonce nepustila na pohřeb, protože je zarytě proti homosexualitě a jejich vztah nikdy neschvalovala.

Osamělý profesor potlačuje důmyslným systémem zdánlivě sucharských všednodenních rituálů své depresivní myšlenky. I obyčejné ranní pití kávy, pedantské skládání luxusních košil, leštění polobotek a kartáčování bezvadně padnoucího obleku je však prodchnuto nefalšovaným smutkem.

Ze stesku a žalu George nevytrhne ani jeho letitá kamarádka Charlotte, s níž kdysi Falconer přicestoval z rodného Londýna, ani skupina studentů, z níž vybočuje zejména pohledný Kenny (Nicholas Hoult, 21), který Georgovi  svými neustálými projevy dětsky platonické lásky bolestně připomíná tragicky ztraceného milence.

Ukázky z filmu Single man
Autor: aerofilms.cz

Zvrat

Od smrti své lásky George trpí depresemi. Pomalu ztrácí chuť žít a marně hledá smysl, proč nadále zůstávat na světě. Navenek nosí masku zdrženlivé elegance, uvnitř však cítí takovou prázdnotu. Jednou se vzbudí s tím, že tenhle den bude prostě jeho definitivně poslední - a s obvyklou precizní pečlivostí připraví vlastní sebevraždu.

Nabije si pistoli, vyzvedne si peníze z banky, napíše dopisy pár přátelům. Do jenoho z dopisů dá peníze pro svou uklizečku. Dokonce si napíše seznam věcí, které chce s sebou do rakve. Když vše připraví, jde na večeři s Charlotte.

Po večeři si zajde ještě na poslední drink do baru, kde se potká s Kennym. Oba se tam opijí a Kenny skončí u George v bytě. Nic sexuálního se však nestane, Kenny přespí na sedačce.

Když se Kenny ráno probudí, všimne si připravené pistole. Dojde mu, že se chce George zabít a zbraň mu schová. George ji sice najde, ale sebevraždu si rozmyslí. Navzdory tomu, že chce začít čelit svému trápení, dostane infarkt a zemře.

Ukázky z filmu Single man
Autor: aerofilms.cz

Debut designéra

Film Single Man budí celosvětovou pozornost. Jeho režisér, scenárista a producent v jedné osobě Tom Ford (49) totiž na filmovém poli debutuje. U příležitosti filmového festivalu v Karlových Varech měl Single Man českou premiéru.

První snímek Toma Forda, který je světově uznávaným designérém a módním návrhářem - mnoho let tvořil pro známé módní značky Gucci a Yves Saint Laurent, mohl klidně skončit zklamáním a nudou, ale dopadlo to dobře.

Tom Ford natočil na relativně malém dějovém prostoru vkusné, komorní drama se strhujícím závěrem, z něhož mrazí ještě dlouho po závěrečných titulcích.

Adaptace slavného románu spisovatele Christophera Isherwooda, který v roce 1964 vzbudil v pokrytecké Americe vlnu pohoršení svým literárním dílem otevřeně pojednávajícím o homosexualitě, se mu oproti předpokladům mimořádně povedla.

K sladkobolné poetice však Ford nesklouzne ani jednou - unavující a otravné bolestínství, které se vzhledem k tématu i formě nabízí, Ford s Firthem z filmu dokonale eliminovali.

Do té doby měl Ford jedinou filmovou zkušenost díky své práci na kostýmech bondovky Quantum of Solace. Ale když přečetl Isherwoodovu knihu, neváhal celý film sám zaplatit a natočit, za pouhých sedm milionů dolarů a jednadvacet dnů.

Ukázky z filmu Single man
Autor: aerofilms.cz

Excelentní výkon Firtha

Firth rozehrává na Fordově plátně přímo herecký koncert celé palety prožitků bezbřehého žalu, bolesti a beznaděje. Nečiní to však s nejmenším náznakem hereckého afektu, což je skvělé. Firth si za roli letos získal nejen britskou filmovou cenu BAFTA a Volpiho pohár na festivalu v Benátkách, ale dokonce i oscarovou nominaci.

Názory prestižních novin

"Single Man je krásný melancholický film, který dokáže spojit diváky i zcela rozdílného vkusu či nároků. Třebaže byl natočený v Hollywoodu a hrají v něm hvězdy prvního řádu, neútočí na city lacinou vyumělkovaností." – Aerofilms

"Je to film plný krásy, záhady, vizuálních překvapení a emocionálního pohnutí." – Playboy

"Debutový snímek Toma Forda je nádherná záležitost, která vám zastaví srdce." – Times of London

"Rozhodně je to životní role Colina Fortna." – Time Magazine

"Firthův výkon je skvělý, určitě zamíchá Oscary. Je prostě příliš dobrý, než aby mohl být ignorován." – Entertainment Weekly

"Oscar pro Julianne Moor je již jistě připraven." – The New York Times