Švýcarsko nevydá režiséra Romana Polanského do Spojených států. Na tiskové konferenci to oznámila švýcarská ministryně spravedlnosti Eveline Widmerová Schlumpfová. Spojené státy naopak vyjádřily zklamání. Režisér už opustil horskou chatu v Gstaadu, ve které byl v domácím vězení.

Švýcarsko Polanského do USA nevydá

Před americkou justicí měl Polanski stanout kvůli sexuálnímu deliktu s nezletilou dívkou z roku 1977. Filmař byl zatčen loni v září ve Švýcarsku, a po složení kauce čekal na rozhodnutí soudu v domácím vězení.

"Pan Polanski se může svobodně pohybovat. Od dnešních 11:30 je volný," řekla švýcarská ministrině spravedlnosti. "Důvodem tohoto rozhodnutí je fakt, že nebylo možné s jistotou vyloučit chybu v žádosti USA o vydání,"dodala. Spojené státy se podle ní nemohou proti švýcarskému rozhodnutí odvolat.

"Je to obrovská satisfakce a velká úleva po bolesti, kterou Roman Polanski a jeho rodina trpěli," reagoval na rozsudek režisérův právník. Polanski podle něj chce poděkovat všem, kteří mu v uplynulých měsících vyjadřovali podporu.

Nadšení z rozsudku jsou i Francouzi

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner výrok soudu uvítal. "Jsem rozhodnutím nadšený," řekl. "Skvělý francouzsko-polský režisér se nyní bude moci vrátit ke svým přátelům a k rodině a plně pracovat na svých uměleckých projektech," doplnil.

S propuštěním režiséra jsou nadšení i polští kolegové Polanského. "Radost je ale poznamenaná hořkostí, když jeden pomyslí na to, že Roman přišel o deset měsíců života," řekl polský režisér Jacek Bromski. "Jeho zadržení bylo od začátku nezákonné a každý to věděl," zdůraznil.

Spojené státy se zlobí

"Znásilnění třináctileté dívky dospělým je zločin," řekl mluvčí americké diplomacie Philip Crowley. "Budeme v této záležitosti nadále usilovat o spravedlnost," doplnil Crowley s tím, že USA nyní prozkoumají právní možnosti, které mají.

Také státní zástupce v Los Angeles Steve Cooley, kterému případ přísluší, řekl, že je švýcarským rozsudkem překvapen a zklamán. Američané nicméně dali najevo, že se nechystají zrušit zatykač na Polanského. Pokud bude režisér zadržen v jiné zemi, s níž mají USA smlouvu o vydávání zločinců, bude Washington znovu usilovat o jeho zatčení.

Švýcarská ministryně spravedlnosti nicméně zdůraznila, že rozhodnutí soudu se týkalo výhradně žádosti o vydání Polanského do USA. "Nebylo to rozhodnutí, jestli je vinen nebo nevinen," řekla Widmerová Schlumpfová. Při určení rozsudku soud zvažoval i švýcarské národní zájmy, podotkla také bez bližšího upřesnění.

Polanski byl zatčen na základě amerického zatykače loni v září, když do Švýcarska přijel na filmový festival. V říjnu dostala Ženeva oficiální žádost Washingtonu o jeho vydání.

Před lety měl sex s nezletilou

Filmař polského původu je v USA viněn z toho, že před 33 lety měl při natáčení v USA sex s třináctiletou dívkou. K činu, který je v USA považován za znásilnění, se přiznal po dohodě se soudem, že dostane jen tříměsíční trest vězení. V roce 1978 však z USA uprchl. Zdůvodnil to tím, že již zesnulý soudce Lawrence Rittenband prý chtěl porušit smlouvu o formě trestu.

Justice USA trvá na ukončení procesu u amerického soudu za osobní přítomnosti Polanského. Ten kvůli případu do Spojených států nejezdí, v roce 2003 si tak například nemohl osobně převzít Oscara za film Pianista. Polanski se s rodinou zneužité finančně vyrovnal. Žena také v minulosti několikrát neúspěšně požádala americkou justici, aby pronásledování Polanského skončilo.