Shrek si žije poklidným životem. S manželkou Fionou mají skvělé manželství, vychovávají spolu bandu roztomilých dětí. Prostě idylka. Jenže právě tato dokonalost není zlobrovi po chuti. Zelený obr se nudí. Už dokonce ani nikoho nestraší a dává lidem z blízké vesnice autogramy!

Ukázky z filmu Shrek 4 Zvonec a konec
Autor: Paramount Pictures

Jeho smutek po starých časech, kdy byl ještě zlobr, jak se patřilo, Fiona čekala na svého prince-osvoboditele zavřená vysoko ve věži a hlavně, nikde nebyly žádné děti, přerostl až do přání, aby se vše mohlo vrátit do starých kolejí alespoň na jeden den.

Jeho vnitřní volání vyslyší skřet Rampelík. Shrek mu podepíše smlouvu a vrátí se do minulosti. Jenže Rampelík vymazal ze zlobrovi minulosti den, kdy se obr narodil v bažině, tudíž vše rozhodně není takové, jaké by mělo být. Asi největší katastrofou je, že změna minulosti vyústí ve sled událostí, který způsobí, že Rampelík dosedne na trůn království Za Sedmero horami.

Ukázky z filmu Shrek 4 Zvonec a konec
Autor: Paramount Pictures

Jediná cesta, jak vše zachránit, má opět romantický základ – Shrek musí od Fiony dostat polibek z pravé lásky. Za normálních okolností by to nebyl problém, ale v království, kde je všechno naruby, se z Fiony stala drsná Amazonka, která v čele armády zlobrů plánuje svržení Rampelníka z trůnu, a o nějakého neznámého zlobra nestojí.

Shrek potká Fionu a musí jí dobývat znovu od nuly, což je vždycky vděčná kombinace, plná vysvětlování, omylů, akčních scén a hrdinských činů. Nakonec zde není nouze o emoce ani epické výjevy a samozřejmě nějaký ten happyend.

Názory filmařů i diváků

Třetí díl nebyl moc povedený – potvrdili to i fanoušci. Pokání zjevně nastalo mimo jiné i na režisérském postu, protože dva "režisérské zelenáče" od minula nahradil Mike Mitchell. Žádný andílek, pokud se podíváte na spodek jeho filmografie (natočil prvního Deuce Bigalowa).

"Obvykle se říká, že točit pokračování animovaných filmů je velmi jednoduché, protože máte k dispozici osvědčené postavy a prostředí. Nám se kvůli příběhu stala z výhody obrovská nevýhoda," říká Mitchell a vysvětluje: "Chtěli jsme, aby všechno, co ukážeme, bylo úplně jiné než v předchozích dílech Shreka, ale přitom ho neustále připomínalo."

Čtvrtý díl Shreka má českou premiéru 15.7.
Autor: DreamWorks

K řadě inovací nutilo filmaře i to, že tento díl se natáčel kompletně ve 3D. "Bylo to hodně záludné, neustále nás to nutilo vymýšlet efektní kousky, ze kterých bude divákům padat čelist, přitom jsme ale nechtěli ochuzovat příběh a typický humor. Pokud v nich vyvoláme úžas i smích zároveň, odvedli jsme dobrou práci," říká producentka Teresa Cheng.

Brilance prvních dílů, při kterých dospěláci odhalili víc než jejich ratolesti, je bohužel definitivně pryč. Přesto se tu něco najde - místo odkazování na "konkurenci" totiž film odkazuje sám na sebe! Čtvrtý Shrek slouží hlavně jako ohlédnutí za předchozími filmy. Snaží se být jakousi symbolickou omluvou všem, které třetí díl naštval. Je zkrátka filmem, který jsme nepotřebovali my - diváci. Jako sůl ho ale potřebovali oni - tvůrci.

Film, který měl v amerických kinech premiéru 21.5., bude v našich kinech k vidění od 15.7.