Filmový Kajínek je silným příběhem snad nejznámějšího českého vězně u nás. Snímek ukazuje různé aspekty celého procesu. Tvůrci nabízejí divákům otázku, zda je Jiří Kajínek vinen a svým přístupem se snaží ovlivnit veřejnost a svědky, nebo je nevinen a stal se obětí manipulace, podvodů a organizovaného zločinu.

Na tvorbě filmu se podílelo několik scénáristů. Snímek odráží pohled tvůrců na to, jak se celý případ mohl podle dostupných informací odehrát. Stopáž vznikala plných šest let a slibuje zcela nové kontroverzní informace.

Režisérovi vyšli všichni vstříc

Petr Jákl (37), režisér kontroverzního snímku o vrahovi, získal práva k natočení příběhu přímo od odsouzeného. Pravidelně za Kajínkem dojížděl do vězení a pečlivě studoval spisy k případu.

"Moje pocity nejsou založené jenom na tom, že bych vyslechl Kajínka a myslel si, že je to celá pravda," upozorňuje režisér. Kromě setkání s Kajínkem povolila Vězeňská služba ČR filmařům natáčet na Mírově i v Borech, což režisér považuje za exkluzivní možnosti.

"Film vznikal dlouho, poprvé jsme o něm začali uvažovat před čtyřmi roky," řekl scenárista a režisér Petr Jákl. "Začali jsme bojovat o práva na příběh Jiřího Kajínka a oslovili jsme přímo jeho. Pak jsme pracovali na tom, aby film vyzněl tak, jak si myslíme, že to mohlo být," dodal bývalý český reprezentant v judu a světoznámý kaskadér Jákl.

Herci jeli za Kajínkem do vězení

Těsně před zahájením natáčení se s Jiřím Kajínkem osobně setkal vězňův filmový představitel – ruský herec Konstantin Lavroněnko (49), v Cannes čerstvě oceněný Zlatou palmou. Před návštěvou ve věznici připustil, že si uvědomuje nelehký úkol, který má před sebou.

"To, jak se Jiří Kajínek dívá, jak se chová, jaké ovzduší kolem něj panuje, jaký pocit vzbuzuje, bylo pro mě hodně důležité a hodně mi pomůže roli uchopit. Stejně jako opravdové prostředí přísně střežené věznice pro doživotní vězně," svěřil se.

Ruská hvězda byla očividně nadmíru spokojena se scénářem: "Je v něm zahrnuto všechno, co herce zajímá – člověk, vlast, život a smrt, osobnost a systém. Na druhé straně cítím velkou zodpovědnost už proto, že jde o reálnou osobu."

Ve vězení se byla podívat i Tatiana Vilhelmová (32). Setkání nekomentovala, ale prostředí vězení pro přístup k roli bylo neméně důležité. Ještě před natáčením se potkala s advokátkou, již ve filmu ztělesní.

"Role skutečné právničky je vnašem filmu upravena a trošku opepřena. Setkala jsem se s paní Slámovou, ale ono je to ve skutečnosti poněkud zrádné. Lidé vám odpovídají tak, jak by chtěli, aby byli ve filmu ztělesněni. Takže bude lepší se s nikým moc nestýkat a zapojit vlastní fantazii," plánovala mladá herečka.

Filmařům pomáhali odborníci

Tvůrcům pomáhali jako poradci známí investigativní publicisté Josef Klíma (59) a Janek Kroupa (36), režisér Petr Jákl napsal scénář spolu s Markem Dobešem (39), kameramanem byl F. A. Brabec (56). Mezi herci figurují další známá jména – například Boguslaw Linda (58), kterého si pamatujeme z filmu Jak zabít Sekala, nebo bratři Vladimír (42) a Michal (†52) Dlouzí.

Případ Kajínek

23. června 1998 byl Krajským soudem v Plzni odsouzen k doživotnímu trestu odnětí svobody pro trestný čin vraždy a další méně závažné trestné činy. Svou účast na vraždách podnikatele Jandy (†27) a jeho asistenta Pokoše (†30) kategoricky popřel a popírá dodnes.Proces byl několikrát odročen a trval déle než 4 roky