Nejlepším filmem se na letošních filmových cenách Oscar stal francouzský The Artist. Jde o teprve druhý němý film, který získal toto prestižní ocenění. Oscara získal i režisér vítězného snímku Michel Hazanavicius. Celkem film obdržel pět sošek, stejně jako jeho hlavní rival Hugo a jeho velký objev. Snímek režiséra Martina Scorseseho ale bodoval jen v technických kategoriích.

Producent vítězného filmu Thomas Langmann v děkovné řeči zmínil svého otce, režiséra a producenta Clauda Berriho, který, jak připomenul, spolupracoval například s Milošem Formanem. Režisér Hazanavicius pak žertem poslal do postele své děti, které ceremoniál sledovaly v Paříži.

Oscarová parta snímku The Artist
Autor: EPA, Reuters

Černobílý The Artist, který se odehrává na sklonku éry němého filmu, vyhrál ceněné Oscary za nejlepší režii a film jako vůbec první francouzský snímek. Uspěl také v klání o nejlepšího herce, když si sošku odnesl Jean Dujardin. "Formidable, merci beaucoup," vykřikl nadšeně ve své mateřštině rozjařený francouzský herec.

Mezi ženami se nejlepší herečkou stala Meryl Streep za roli bývalé britské premiérky Margaret Thatcher ve filmu Železná lady. Rekordmanka v počtu nominací, jichž dosud nashromáždila 17, získala svého třetího Oscara. Naposledy uspěla v roce 1982 za hlavní roli ve snímku Sophiina volba.

Fotogalerie
71 fotografií

Cenu za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli pak obdržela Octavia Spencer za roli v dramatu z doby amerického hnutí za občanská práva Černobílý svět. Mezi muži ve stejné kategorii převzal sošku Christopher Plummer za roli ve filmu Začátky a v 82 letech se stal vůbec nejstarším držitelem Oscara. "Jsi jenom o dva roky starší než já, drahoušku, kde jsi byl celý můj život?" řekl herec na adresu sošky.

Cenu pro nejlepší zahraniční film obdržel íránský snímek Rozchod Nadera a Simin. Jeho režisér Asghar Farhádí stejně jako po nedávném vítězství na Zlatých glóbech v děkovné řeči připomenul současné napětí mezi jeho zemí a Spojenými státy. "Hrdě tuto cenu věnuji lidu mé země, lidu, který respektuje všechny kultury a civilizace a nesnáší nepřátelství a zášť," řekl.

Letošním Oscarům dominovala nostalgická nálada. Přispělo k tomu, že většina z devíti filmů nominovaných na cenu za nejlepší film se odehrávala v minulosti, včetně obou, které nakonec byly nejúspěšnější. Zatímco The Artist s deseti nominacemi se ohlížel za zlatou érou amerického němého filmu, v Hugovi a jeho velkém objevu s 11 nominacemi vzdal Scorsese, který se mimo jiné věnuje záchraně světového filmového dědictví, hold francouzskému filmovému průkopníkovi Georgesi Mélièsovi.

Meryl s Juanem měli velkou radost z vítězství
Autor: EPA, Reuters

Známí herci pak v předtočených klipech vzpomínali na první filmy, které viděli, a vyznávali se z okouzlení magií stříbrného plátna. Sálem pak procházely hostesky s popcornem, jako kdyby Hollywood v éře digitálních technologií a filmů stahovaných na počítače chtěl vyvolat zpět kouzlo společného sledování v kině.

Kříšením osvědčené minulosti byl i návrat vyzdvihovaného moderátora Billyho Crystala po dlouhé pauze. Komik Oscary moderoval podeváté a sál plný hvězd ho přijal velmi vstřícně. "Užijte si dnešní večer, protože nic tolik neodlehčí světové ekonomické problémy, jako když se díváte, jak si milionáři navzájem předávají zlaté sošky," vtipkoval například.

Billy Crystal zpíval jako o život
Autor: EPA, Reuters

O rozruch se pak na letošních Oscarech postaral jiný komik, Brit Sacha Baron Cohen. Na tradiční promenádu hvězd po červeném koberci před ceremoniál přišel jako blízkovýchodní vůdce Aladin, jehož ztvárnil ve filmu Diktátor, jenž do kin zamíří letos. V ruce přitom držel zlatou urnu s portrétem zesnulého severokorejského diktátora Kim Čong-ila.

Cohen podotkl, že ještě donedávna neomezenému vládci KLDR plní celoživotní přání podívat se na předávání Oscarů a že jeho popel hodlá rozprášit na poprsí herečky Halle Berry. Záhy ale obsah urny "omylem" vyklopil na konsternovaného moderátora Ryana Seacresta, jenž na červeném koberci zpovídal hvězdy.

Cohen přišel jako Borat v převlečení za diktátora. V ruce držel urnu s fotkou Kim Čong - ila
Autor: Profimedia.cz

Prestižní filmové ceny letos zaznamenaly svůj 84. ročník. Uděluje je americká Akademie filmových věd a umění. Kromě nejlepších výkonů za uplynulý rok předává i čestné Oscary. Nyní jimi myslela například na populární televizní moderátorku Oprah Winfrey, herce Jamese Earla Jonese či maskéra Dicka Simona, jenž mimo jiné pracoval na Formanově Amadeovi.

Oscar 2012 - Vítězové v jednotlivých kategoriích

Film roku: The Artist - Umělec

Režie: Michel Hazanavicius - (Umělec)

Herec v hl. roli: Jean Dujardin (Umělec)

Herečka v hl. roli: Meryl Streep (Železná lady)

Herec ve vedl. roli: Christopher Plummer (Začátky)

Herečka ve vedl. roli: Octavia Spencer (Černobílý svět)


Animovaný film: Rango

Zahraniční film: Rozchod Nadera a Simin režiséra Asghara Farhadiho (Írán)

 


 

Adap. scénář: Alexander Payne, Nat Faxon a Jim Rash (Děti moje)

Původní scénář: Woody Allen (Půlnoc v Paříži)

 


 

Hudba: Ludovic Bource (Umělec)

Píseň: Bret McKenzie (Man or Muppet z filmu Mupeti)

 


 

Kamera: Robert Richardson (Hugo a jeho velký objev)

Umělecká režie: výtvarník Dante Ferretti a scénografka Francesca Lo Schiavo (Hugo a jeho velký objev)

 


 

Kostýmy: Mark Bridges (Umělec)

Make-up: Mark Coulier a J. Roy Helland (Železná lady)

Speciální efekty: Rob Legato, Joss Williams, Ben Grossmann a Alex Henning (Hugo a jeho velký objev)

 


 

Střih: Kirk Baxter a Angus Wall (Muži, keří nenávidí ženy)

Střih zvuku: Philip Stockton a Eugene Gearty (Hugo a jeho velký objev)

Mix zvuku: Tom Fleishman a John Midgley (Hugo a jeho velký objev)

 


 

Celovečerní dokument: Undefeated (TJ Martin, Dan Lindasy a Rich Middlemas)

Krátký dokument: Danile Junge a Sharmeen Obaid-Chinoy (Saving Face)

Krátkometrážní film: Terry George a Oorlagh George (The Shore)

Krátký animovaný film: William Joyce a Brandon Oldenburg (The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore)