ONLINE - sledovali jste s námi Oscary krok za krokem!

Udílení Oscarů
Datum:
 
05:37

ONLINE serveru Blesk.cz z předávání filmových cen Oscarů skončil. Děkujeme čtenářům za pozornost a přejeme dobrou noc i ráno!

 
05:36

Jako první se mikrofonu ujímá producent Thomas Langmann a režisér Michel Hanavicius, který poslal pozdrav svým dětem do Paříže: "Je šest hodin ráno, měli byste jít za pět minut do postele!" Děkuji své ženě - jsi duší toho filmu a ty jsi jej inspirovala."

 
05:35

Oscara za nejlepší snímek získává The Artist !!! Francouzi ovládli americký filmový svátek a to Oscary, neuvěřitelné!

 
05:33

Nejlepší snímek
The Artist
Děti moje
Neuvěřitelně hlasitě a neuvěřitelně blízko
The Help
Hugo a jeho velký objev
Půlnoc v Paříži
Moneyball
Strom života
Válečný kůň

Nejlepší snímek přišel vyhlásit Tom Cruise.

 
05:30

"Pane Bože, hrozně moc děkuju. Vždy, když slyší někdo mé jméno, musí si říkat, ale ne, už zase ona? Ale to je jedno," vtipkovala Meryl, které při slovech díků svému manželovi vytryskly slzy do očí. "Chci poděkovat všem svým přátelům a kolegům," dodává dojatá Meryl Streep. Herečka předvedla, že není vždy ze železa, ale momentálně je zlatá a to doslova.

 
05:29

Nejlepší herečkou se stává a Oscara získává Meryl Streep za roli ve filmu Železná lady.

 
05:24

Nejlepší herečka v hlavní roli
Glenn Close - Albert Nobbs
Viola Davis - Černobílý svět
Rooney Mara - Muži, kteří nenávidí ženy
Meryl Streep - Železná lady
Michelle Williams - Můj týden s Marylin

Oscara předá herec Colin Firth.

 
05:19

"Miluju svou zemi. Moc děkuji akademii. Je to pro mě pocta a první účast na Oscarech," říká dojatý Jean Dujardin, kterému nejsou slzy daleko. "Miluji svou manželku," říká trochu krkolomně. Text má dokonce napsaný na papíru. Nakonec nevydrží tlak a vykřikne francouzsky slova díků.

 
05:18

Nejlepším hercem se stává a Oscara získává Jean Dujardin za snímek The Artist.

 
05:14

Nejlepší herec v hlavní roli
Demián Bichir - Za lepší život
George Clooney - Děti moje
Jean Dujardin - The Artist
Gary Oldman - Jeden musí z kola ven
Brad Pitt - Moneyball

Oscara předá krásná Natalie Portman.

 
05:12

Konečně se dostáváme k hlavním kategoriím, na které všichni už netrpělivě čekáme! Nejlepší herec, herečka a film.

 
05:03

Akademie se ohlíží i za těmi, kteří už mezi námi nejsou. Vzpomínka na zesnulé herecké legendy zní v klipu "What a Wonderful World".

 
04:56

Meryl Streep přečetla jména tůvrců a herců, kteří dostali čestného Oscara už loni v listopadu. Trofej dostal James Earl Jones a maskér Dick Smith. Americká televizní moderátorka Oprah Winfrey převzala od akademiků humanitární cenu.

 
04:53

A Oscara získává francouzský režisér Michel Hazanavicius za snímek The Artist. Úžasné, první nominace a hned proměněná. Němý a černobílý snímek zabodoval. "Mám oscara, mám někde poznámky? Jsem nejšťastnější režisér na světě, děkuji vám všem i těm šílencům, kteří to financovali," řekl Michel Hazanavicius s dojetím.

 
04:50

Nejlepší režie
The Artist - Michel Hazanavicius
Děti moje - Alexander Payne
Hugo a jeho velký objev - Martin Scorsese
Půlnoc v Paříži - Woody Allen
Strom života - Terrence Malick

Oscara za nejlepší režii přišel vyhlásit herec Michael Douglas, který minulý rok překonal rakovinu.

 
04:43

Další Oscary získávají za krátký dokument Danile Junge a Sharmeen Obaid-Chinoy za film Saving Face a Lucy Walker a Kira Carstensen za snímek The Tsunami and the Cherry Blossom. Oscara za animovaný krátký film obdržel William Joyce a Brandon Oldenburg za snímek The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore.

 
04:40

Oscara za kratometrážní hraný fim vyhrává Terry George a Oorlagh George za film The Shore.

 
04:33

Nyní se budou rozdávat zlaté sošky za nejlepší krátké filmy.

 
04:29

Oscar za nejlepší původní scénář získává Woody Allen za snímek Půlnoc v Paříži. A jak je známo, Allen na vyhlašování Oscarů nechodí, tudíž Jolie poděkovala a napochodovala si to do zákulisí.

 
04:25

Angelina Jolie přišla vyhlásit kategorii za nejlepší adaptovaný scénář. A cenu získává film Děti moje. Tvůrci Alexander Payne, Nat Faxon a Jim Rash si utahují z Angeliny Jolie a jejího postoje. Jolie má totiž tak vysoký rozparek, že schválně vykročila nohou vpřed, aby jej ještě více zdůraznila a upozornila na svou extrémně štíhlou nohu.

 
04:18

Oscarovou písní se stala skladba Man or Muppet ze snímku Muppeti od autora Breta McKenzieho.

 
04:12

Nejlepší původní hudbu ve filmu vyhlašují herci Penelope Cruz a Owen Wilson. Vyhrává Ludovic Bource za snímek Umělec.

 
04:08

Přichází na komické chvilky moderátora Billa Crystala. Co se asi honí známým hercům v hlavách? Tak třeba Bradu Pittovi, jestli už uložil všech šest svých dětí. Niť suchou nenechal ani na Angelině Jolie nebo Martinu Scorsesem. Nejlepší výstup měl ale pejsek jménem Uggie, který se stal velkou hvězdou filmu The Artist. Dokonce takovou, že mu bylo uděleno vlastní místo k sezení v řadách diváků.

 
04:00

Oscara si odnáší herec Christopher Plummer za snímek Začátky. Plummer hrdě pozvedl Oscara a začal svou řeč: "Jsi jen o dva roky starší než já, kde jsi byl celý můj život miláčku?" Herec poděkoval i své rodině a filmovému partnerovi Ewanu McGregorovi.

 
03:58

Nejlepší herec ve vedlejší roli
Kenneth Branagh - Můj týden s Marilyn
Jonah Hill - Moneyball
Nick Nolte - Válečník
Christopher Plummer - Začátky
Max von Sydow - Neuvěřitelně hlasitě a neuvěřitelně blízko

Cenu předávala herečka Melissa Leo.

 
03:56

Oscara za nejlepší vizuální efekty si odnáší snímek Hugo a jeho velký objev. O zlatou sošku se podělili Rob Legato, Joss Williams, Ben Grossmann a Alex Henning. Wow, to je tedy jízda. Už pátý Oscar z jedenácti nominací.

 
03:51

Nejlepší speciální efekty přišla vyhlásit herečka Emma Stone a herec Ben Stiller. Stone se těší z toho, že je poprvé na Oscarech. Nyní je to její One Woman Show, Emma dokonce i zpívá a chce tančit.

 
03:46

Oscara za nejlepší animovaný snímek získává Rango. Animovanou postavičku namluvil herec Johnny Depp, kterému poděkoval v řeči řežisér Gore Verbinski. Cenu předal komik Chris Rock.

 
03:43

Oscara za nejlepší celovečerní dokument získává snímek Undefeated tvůrců TJ Martina, Dan Lindasyho a Rich Middlemase. Jejich děkovná řeč jim byla násilně odstřihnuta. Chlapci přišli v šesti, tak se nemají, co divit.

 
03:40

Robert Downey jr. s Gwyneth Paltrow vyhlásí nejlepší dokumentární film roku. Herecké dvojici je v patách kamera, která připomíná autenticitu dokumentu. Downey vtipkuje a peskuje Paltrow. Prý je nudná...

 
03:35

Nyní něco pro oči diváků. Akrobaté se snášejí ze stropu divadla, tanečníci hopsají po pódiu a na pozadí se promítají ukázky z filmů a světelná show.

 
03:28

Dalšího v pořadí už čtvrtého Oscara si odnáší opět snímek Hugo. Tentokrát za míchání zvuku, dvojice Tom Fleishman a John Midgley. Hugo od Scorseseho zatím boduje nejvíce. Jen aby samotný režisér nevyšel naprázdno. Hugo je nominován v kategorii nejlepší film i režii.

 
03:26

Nejlepší střih za zvuk vyhrává snímek Hugo a jeho velký objev. Oscara si odnáší Philip Stockton a Eugene Geart

 
03:23

Nejlepší střih získává film Muži, kteří nenávidí ženy. Oscara si odnáší Kirk Baxter a Angus Wall.

 
03:21

Po krátké pauze jsme opět u vyhlašování. Během toho si ale Crystal stačil zažertovat na adresu George Clooneyho a jeho partnerky Stacy Keibler. "Dávej si pozor Stacy, George líbá skvěle."

 
03:13

Oscara vyhrává herečka Octavia Spencer za film The Help (Černobílý svět). Oscara jí předal herec Christiane Bale. A jsou tu první slzy večera. Octavia děkuje hlavně rodině. Je velmi rozrušená. Kvůli pláči, nemůže popadnout slova.

 
03:10

Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Bérénice Bejo - The Artist
Jessica Chastain - The Help
Melissa McCarthy - Ženy sobě
Janet McTeer - Albert Nobbs
Octavia Spencer - The Help

Nejlepší herečku ve vedlejší roli přišel vyhlásit herec Christiane Bale.

 
03:08

Sandra Bullock vyhlašuje nejlepší cizojazyčný film. Na úvod si dovolila vsuvku v rodném jazyce, tedy německém. Stihla pozdravit i rodinu. Nakonec Oscara vyhrává snímek A Separation z Íránu.

 
02:58

Nejlepší make-up vyhrává snímek Železná lady s Meryl Streep v hlavní roli. Jeden z oceněných tvůrců si dovolil uštědřit si vtipnou poznámku na Meryl Streep. "Díky, že jsi mne zaměstnávala posledních 37 let." Lopez s Diaz se ale před vyhlášením rozchechtaly jak malé holky. Stály totiž zády ke kameře, takže miliony diváků mohly obdivovat jejich pozadí.

 
02:53

Cameron Diaz a Jennifer Lopez po krátké vsuvce o filmech přicházejí vyhlásit kategorii za nejlepší kostýmy. A Oscara vyhrává snímek The Artist. Obě herečky, které jsou oblečené do stříbrno bílých rób vyhlašují i nejlepší make-up.

 
02:44

Není čas na zdržování. Dále Hanks vyhlašuje kategorii za nejlepší uměleckou režii a vyhrává opět snímek Hugo.

 
02:41

Na pódium přichází Tom Hanks, aby vyhlásil kategorii nejlepší kamera a vyhrává film Hugo Robert Richardson. Cenu si přebírá manželský pár - výtvarník Dante Ferretti a scénografka Francesca Lo Schiavo z Itálie. Zatímco Dante poděkoval hlavně režiséru Scorsesemu, manželka vzdala hold Itálii.

 
02:39

Crystal zpívá o nominovaných snímcích a jejich protagonistech. Z pódia dokonce zašel přímo k režiséru Martinu Scorsesemu, aby mu zanotoval do ouška o jeho snímku Hugo a jeho velký objev.

 
02:35

"Je to podeváté, co moderuji Oscary," vítá se Crystal s diváky a sarkasticky dodává "Jsme tady v krásném krachujícím divadle, abychom oslavili hollywoodskou tradici." Crystal začíná zpívat a publikum šílí.

 
02:30

Oscaři začali vtipnými skeči z nominovaných filmů. V úvodní scénce se objevil George Clooney s moderátorem Crystalem. Billy Crystal cestuje časem jako ve filmu Půlnoc v Paříži, objevuje se po boku Toma Cruise ve filmu Mission Impossible a fandí baseballu po boku Brada Pitta ve snímku Moneyball.

 
02:23

Angelina Jolie už se promenáduje po boku svého partnera Brada Pitta. Ten je nominován za snímek Moneyball, kde ztvárnil hlavní roli baseballového trenéra. Už se blíží začátek velkého filmového večera. Za sedm minut vypukne předávání Oscarů. Filmové hvězdy už netrpělivě přešlapují na svých místech a v zákulisí se k úvodu chystá moderátor Billy Crystal nebo herci Natalie Portman a Tom Hanks. Portman zvolila červenou róbu. Tom Hanks zase diváky provedl zákulisím.

 
02:18

Angelina Jolie se mezitím, co Brad Pitt dával rozhovory fotila opodál. Angelina je nádherná! V černé róbě je za divu večera. Jolie je velmi hubená, v černých šatech vyniká její postava ještě více.

 
02:12

Další hvězdy přicházejí. Brad Pitt se objevil bez přítelkyně Angeliny Jolie?! Kdepak se nám Angie schovává? Francouzský herec Jean Dujardin, který je horkým favoritem na Oscara za hlavní hereckou roli ve snímku The Artist, se objevil s manželkou Alexandrou Lamy.

 

Herečka Cameron Diaz na Oscary oblékla bílou róbu značky Gucci. Doplnila ji o diamantový náhrdelní. Cameron vypadá skvěle. I její kolegyni Penelope Cruz to v nachových šatech moc sluší. Herečka Gwyneth Paltrow je velmi vychrtlá v bílých šatech od Toma Forda se doslova ztrácí!

 
01:35

Letos na Oscarech vládne rudá a bílá barva rób. Červenou róbu značky Louis Vuitton zvolila například herečka Michelle Williams nominována za hlavní roli ve snímku Můj týden s Marylin, kde si zahrála hollywoodskou divu Marylin Monroe. Rudé šaty má i herečka Emma Stone, která zářila ve snímku Černobílý svět. Rooney Mara nominována za hlavní roli ve snímku Muži, kteří nenávidí ženy oblékla bílou róbu s výstřihem značky Givenchy.

 
01:28

Herečka Viola Davis nominovaná na Oscara za nejlepší ženskou roli ve filmu The Help (Černobílý svět) dorazila s manželem. Viola, která zvolila zelenou róbu, je velkým favoritem na vítězství. Největší souboj se čeká mezi ní a herečkou Meryl Streep, která ztvárnila Margharet Thatcher ve filmu Železná lady.

 
01:20

Sacha Baron Cohen se po červeném koberci promenáduje jako diktátor. Přišel v obleku, který má na sobě i ve stejnojmenném filmu. Britský komik známý jako Borat měl ale zakázané přijít v kostýmu diktátora. Cohen si ale se zákazy hlavu nedělá a dobře se baví. V ruce držel urnu, ze které na koberec sypal popel. Na urně byla ale fotografie nedávno zesnulého Kim Čong - ila. Ochranka mu ihned urnu vytrhla z ruky.

 
01:10

Režisér snímku The Artist Michel Hazanavicius s půvabnou francouzskou herečkou Berenice Bejo (původem z Argentiny), která si zahrála v jeho snímku vedlejší roli, za kterou je i nominována. Snímek The Artist (Umělec) je natočený černobíle a navíc je i němý. Herečka tak musela zřetelně vyjadřovat své emoce. Snímek získal 10 nominací a je velkým favoritem.

 
00:58

Herečka Jessica Chastain je nominována za vedlejší roli ve filmu The Help (Černobílý svět). Zahrála si ale i po boku Brada Pitta ve filmu Strom života, který je nominován na nejlepší snímek. Rusovlasá herečka zvolila černé šaty se zlatým vyšíváním.

 
00:50

Herec George Clooney dnes září po boku své přítelkyně Stacy Keibler. I když doslova září spíše ona, ve zlaté róbě vypadá úchvatně. Dočká se i George své zlaté sošky Oscara? Je nominován za hlavní roli ve filmu Děti Moje. "Byly to první šaty, které jsem si zkoušela a hned jsem je vzala rovnou z přehlídky, bez přemýšlení," prozradila Stacy pro MTV.

 
00:43

Herečka Judy Greer letos zazářila ve filmu Děti Moje po boku George Clooneyho. Na červený koberec oblékla černo stříbrné šaty.

 
00:28

Jako první z velkých hvězd se na červeném koberci objevila herečka a bývalá modelka Milla Jovovich. "Chtěla jsem nějaké jednoduché šaty, nejsem nominována, tak nechci vyčnívat. Tyhle to splňují," řekla Milla Jovovich, která oblékla pouzdrovou róbu bílé barvy.

 

Nejlepší režie

Michel Hazanavicius - Tha Artist
Alexander Payne - Děti Moje
Martin Scorsese - Hugo a jeho velký objev
Woody Allen - Půlnoc v Paříži
Terrence Malick - Strom života

Tip Blesk.cz: Martin Scorsese

 

Nejlepší herečka v hlavní roli

Glenn Close - Albert Nobbs
Viola Davis - Černobílý svět
Rooney Mara - Muži, kteří nenávidí ženy
Meryl Streep - Železná lady
Michelle Williams - Můj týden s Marylin

Tip Blesk.cz: Viola Davis

 

Nejlepší herec v hlavní roli

Demián Bichir - Za lepší život
George Clooney - Děti moje
Jean Dujardin - The Artist
Gary Oldman - Jeden musí z kola ven
Brad Pitt - Moneyball

Tip Blesk.cz: Jean Dujardin - The Artist

 

Nejlepší snímek

The Artist
Děti moje
Neuvěřitelně hlasitě a neuvěřitelně blízko
The Help
Hugo a jeho velký objev
Půlnoc v Paříži
Moneyball
Strom života
Válečný kůň

Tip Blesk.cz: The Artist (Umělec)

 
19:35

Letos bude galavečer moderovat v Los Angeles v kodak Theatre komik a moderátor Billy Crystal. ONLINE začínáme už od 1 hodiny tradičním červeným kobercem.

 
19:32

Server Blesk.cz vítá své čtenáře u ONLINE přenosu z udílení filmových cen 84. ročníku Oscarů.


V již 84. ročníku udělování filmových cen mají podle filmových publicistů šanci na zisk zlaté sošky zejména filmy, které se ohlížejí do historie. Kromě již zmíněných snímků The Artist a Hugo a jeho velký objev se z devíti děl nominovaných na cenu za nejlepší film odehrávají v nedávné či dávnější minulosti třeba i dramata Černobílý svět anebo Válečný kůň.

Návratem do minulosti bude i osoba moderátora letošních Oscarů, kterým je po osmi letech opět komik Billy Crystal. Vyzdvihovaný moderátor večera se po dlouhé pauze vrací poté, co se úkolu vzdal komik Eddie Murphy.

Souboj o Oscara se letos opět obejde bez české účasti, do pětice favoritů na zisk ceny za nejlepší zahraniční film se totiž neprobojoval snímek Alois Nebel.

Oscarový ceremoniál začne v pondělní v 02:00 SEČ. Ceny bude tradičně předávat pestrá paleta hvězd, například Colin Firth, Natalie Portman, Christian Bale či Meryl Streep.

Fotogalerie
68 fotografií