Americký režisér zdůraznil, že je pro něj "ctí" být přítomen premiéře svého díla ve společnosti vévody a vévodkyně z Cambridge. Ocenil zároveň jejich iniciativu pozvat na premiérový večer vojáky a veterány.

"Je to velká čest, že věnovali svůj čas ve prospěch charitativní organizace, je to báječné, protože to byl jejich nápad pozvat veterány, aby mohli být přítomni na tomto slavnostním večeru," řekl Spielberg, když procházel za deště po rudém koberci na Leicester Square.

Hra Válečný kůň je v Londýně jedním z největších hitů posledních let. "Myslím, že Steven nalezl příběh, který ho nadchl a oslovil," řekl loni na jaře novinářům anglický herec Tom Hiddleston, jenž hraje ve filmu jednu z hlavních rolí.

Snímek vypráví o první světové válce a osudech koně Joeyho. V létě 1914 ho na farmě v Devonu koupí kapitán britského jízdního pluku a jede s ním do války. Během ní kůň mění majitele, má ho německý voják a posléze starý Francouz se svou vnučkou. Kapitán Albert ho ale stále hledá, aby ho mohl odvézt domů. "Je to příběh o odvaze, vytrvalosti, statečnosti a citlivosti," řekl Hiddleston.

Natáčení filmu označil Spielberg za "krásnou zkušenost". Hlavní roli kapitána Alberta ztvárnil ve snímku jednadvacetiletý britský herec Jeremy Irvine, který před tím hrál jen v televizi. Joeyho představuje desítka koní z celého světa, zejména ze Španělska.

Fotogalerie
13 fotografií