Nejnovější snímek o příhodách mladého čaroděje nazvaný Harry Potter a Relikvie smrti - 1. část překonal při prvním víkendu na českém trhu dosavadní rekordy nejen potterovské série, ale i dalšího megahitu o hobitech Pán prstenů.

Bezprostředně po premiéře totiž podle prvních informací Unie filmových distributorů přilákal před plátna kin 246.180 fanoušků, a zaujal tak první místo v žebříčku návštěvnosti kin. Nový Potter se o víkendu promítal ve více než padesáti zemích celého světa a na vstupenkách vydělal dohromady už téměř neuvěřitelných čtyři sta milionů dolarů!

Po celém světě se prodalo přes čtyři sta milionů knih J. K. Rowling o Harry Potterovi. Šest filmů dosavadní série natočených od roku 2001 vydělalo tvůrcům 5,4 miliardy dolarů (asi 97 miliard korun). Autorka knih asi původně neměla ani tušení, jaký bude mít její vymyšlený čaroděj úspěch.

Nejnavštěvovanější český film je Kajínek

Historické tabulce úspěchů prvního víkendu dosud kraloval snímek Harry Potter a Princ dvojí krve, který vloni v červenci navštívilo během popremiérového víkendu "pouze" 172.266 zájemců. Druhé a třetí místo patřilo pokračováním Pána prstenů s podtituly Návrat krále a Dvě věže - zhlédlo je 149.095 a 138.868 fanoušků.

V severoamerické distribuci se Relikvie smrti - 1. část zařadila na šesté místo v nejvyšších tržbách za úvodní víkend promítání. Prvním stále zůstává Temný rytíř, kde návštěvnost určitě ovlivnila tragická, nečekaná smrt jednoho z hlavních herců Heatha Ledgera (†29), který si v pokračování o Batmanovi zahrál zápornou postavu Jokera.

Nejlepší víkendový výsledek z domácí tvorby dosud má s počtem 119.602 diváků Jáklův Kajínek a v tabulce je pátý. Za ním následují na jedenáctém místě Vratné lahve Jana Svěráka s bilancí 107.357 lidí.