Předposlední díl filmové ságy o čarodějnickém učni Harry Potterovi, který už měl světovou premiéru v Londýně, se odehrává mimo kouzelnickou školu v Bradavicích a je podle tvůrců filmu "dospělejším" příběhem než předcházející snímky. Harry Potter a Relikvie smrti je prvním ze dvou dílů, na které filmaři rozdělili sedmou knihu J. K. Rowling.

"Když začal Steve Kloves psát scénář, začalo být jasné, že kdybychom chtěli natočit jen jeden film, museli bychom vypustit z knihy příliš mnoho. Bylo tam prostě příliš podrobností nezbytných pro vyvrcholení celé série," řekl David Heyman, který je hlavním producentem filmu - stejně jako celé potterovské série.

Tvůrci nechtěli ochudit diváky o děj knihy

Režisérem je David Yates, který je podepsaný i pod předcházejícími dvěma díly. Herecké obsazení se prakticky čte jako Kdo je kdo v britském filmu. Vedle trojice hlavních hrdinů (Daniel Radcliffe, Emma Watson a Rupert Grint) tu jsou Ralph Fiennes, Helen Bonham Carter, Michael Gambon, Bill Nighy, Rhys Ifans nebo Timothy Spall.

Předposlední Harry Potter se odklání od předcházejících filmů, které se odehrávaly z valné části v prostředí školy v Bradavicích. Harry s Herminonou a Ronem v něm hledají Viteál, bez kterého nemohou vyřídit svého protivníka Voldemorta a musejí se při této pouti spoléhat hlavně sami na sebe.

"Je to vlastně první film série, ve kterém se škola kouzel vůbec neobjevuje," řekl režisér Yates. "Je to úplně jiný pocit, protože nejsme ve známých chodbách Bradavic," uvedl v televizním rozhovoru představitel hlavní postavy Daniel Radcliffe.

Film se celý odehrává v ulicích Londýna

Hrdiny i filmaře tak natáčení zavedlo i do reálného světa, například na jedno z nejrušnějších míst v Británii, na londýnskou křižovatku Piccadily Circus. Štáb zde musel točit před úsvitem, ale i tak prý vždy natáčení přilákalo stovky fanoušků.

"Vždy jsem byl přesvědčen, že přes všechna kouzla a dobrodružství jsou knihy o Harry Potterovi především příběhem hlavních postav. V tomto filmu jsou jejich vzahy složitější než kdy před tím," tvrdí Heyman, kterému v produkci asistovala i Rowling.

"Harry, Ron a Hermiona se snaží přežít ve světě, který je nebezpečným místem," řekl režisér Yates . "Cítí se izolovaní a velmi zranitelní. Jejich dobrodružství jsou proto mnohem drsnější a dospělejší."

Fotogalerie
6 fotografií

Vášnivý polibek mezi Hermionou a Harrym láká diváky

V tomto dospělejším světě se také Harry a Hermiona políbí a Radcliffea polibek v podání Watson evidentně překvapil. "Bylo to jako útok. Bylo to neuvěřitelné, vůbec jsem to nečekal. Myslel jsem, že to bude jemný citlivý okamžik a najednou mě někdo takhle energicky líbá," řekl Radcliffe v rozhovoru s televizí Sky. "Je v ní něco animálního, byla skvělá." "Bylo to opravdu divný. Kdybych ho vůbec neznala, bylo by to jednodušší. Ale po tom, co máme za sebou, to bylo divný," uvedla Watson.

Natočen je i poslední film kouzelnické ságy, který má jít do kin v červenci. Pro tři hlavní představitele tak končí desetileté dobrodružství s Harrym Potterem, které z nich udělalo milionáře. Radcliffe již má za sebou také účinkování v divadle ve hře Equus, chystá se na muzikál na Broadwayi a na filmování horroru Woman In Black (Žena v černém).

Radcliffa děsí představa další knihy o Potterovi

Poněkud ho vyděsila možnost, že by Rowling napsala ještě další knihu o Potterovi, jak nedávno naznačila. "Bože, kategoricky mi slíbila, že už nebude žádná kniha o Harrym," řekl televizi Sky a dal najevo "velké pochyby", že by se v této roli ještě objevil. "Myslím, že deset let s jednou postavou je dlouhá doba," řekl jednadvacetiletý Radcliffe, kterému podle odhadů účinkování v potterovkách přineslo asi 40 milionů liber (1,2 miliardy korun). Majetek dvacetileté Watson se odhaduje na 20 milionů liber, dvaadvacetiletého Ruperta Grinta na devět milionů.

Watson naznačila, že by mohla skončit s hraním úplně. "Začalo to, když jsem byla velmi mladá, a ta role změnila můj život. Ale to neznamená, že mě to udělá šťastnou. Chci mít možnost vyzkoušet i další věci," uvedla Watson, která oslavila závěr natáčení Harryho Pottera tím, že se nechala nakrátko ostříhat.

Grint hrál vedle kouzelnické série v několika britských filmech, které se dočkaly různorodého přijetí. Nyní má hrát známého britského skokana na lyžích Eddieho Edwardse.

Po celém světě se prodalo přes 400 milionů knih o Potterovi. Šest filmů dosavadní série natočených od roku 2001 přineslo na 5,4 miliardy dolarů (asi 97 miliard korun). Harry Potter a Relikvie smrti - 1. část půjde do českých kin 18. listopadu.