Proč ženy milují vaši knihu?

Nemám ponětí. Úspěch přišel jako velká náhoda. Jen jsem sepsal, jak jsem se dostala z nejtěžší krize svého života, když jsem po rozvodu trpěla depresemi. Prostě jsem se vydala na cestu najít si svůj kousek štěstí. Zřejmě je nás na světě víc, které jsme se ocitly v podobné situaci. A já hodně jedla! Věřím, že je to tajné poselství knihy: Jíst bez výčitek.

Tak to jste se opravdu snědla všechny ty těstoviny a pizzy?

Ach ano. Není to fantazie každé ženy: Jednou se bez přemýšlení, plny vášně najíst? Nemyslet na důsledky? A já to prostě udělala. Byla to součást mého uzdravování. Nicméně, po čtyřech měsících strávených v Itálii, jsem přibrala patnáct kilogramů.

To ale není vůbec vidět…

Právě. Většinu jsem zase zhubla v Indii. A těch posledních pár kil zmizelo během několika dalších týdnů. Na premiéru filmu jsem si chtěla na červený koberec vzít nové šaty.

Těstoviny a pizza opravdu přinášejí pocit štěstí?

V každém případě ano. Těstoviny jsou mým náboženstvím.

Jste dobrá kuchařka?

Je to dobré. Medituji při zahradničení. Manžel nám vaří. Má jasnou představu, kam žena patří. Do kuchyně! Se sklenkou dobrého vína v ruce sedí a vzrušeně pozoruje manžela, jak vaří.

Bylo vaším přáním, aby Julia Roberts hrála hlavní roli?

Já si ji nevybrala, ona si našla mě a mou knihu. Jen proto film vznikl. Knihu si přečetla a zamilovala si ji.

Poznala jste ji?

Ano, trochu. Během natáčení v Římě jsme se potkaly. Ale chtěla jsem jí dát prostor, aby si film udělala podle obrazu svého. Napsala jsem jí dopis, dala jí mé vzpomínky, modlitební šátek a růženec. Julia vytvořila jedinečný charakter. Kniha je má, ale film je její.

Jak se vám líbí výsledek?

Je to nádherné. Viděla jsem ho třikrát. A pokaždé musím plakat.

Často praktikujete jógu… Co je lepší: jóga nebo sex?

Přijde na to. Existuje únavný sex a nudná jóga. Oboje ale může být velmi uvolňující. Nemohla bych být bez jednoho, ani bez druhého.

Ve vaší nové knize „Slovíčko „Ano“ “ se hodně zabýváte manželstvím. Jaké je tajemství šťastného vztahu?

Je pár věcí, které jsou pro ženy důležité. Mělo by jim být přinejmenším třicet nebo klidně i pětatřicet let, než se vdají. Měly by být finančně nezávislé, tudíž zaměstnané. Také by tam neměly figurovat malé děti. Pak existuje vysoká šance, že manželství bude klapat.

Dobrovolně jste se vzdala dětí. Proč?

Prostě nemám tu potřebu, tu intenzivní touhu. Pro mě existují tři druhy žen. První, ty se narodily proto, aby se staly matkami. Druhé, které se vášnivě rády setkávají s kamarádkami, které mají děti. A třetí, které nemají děti prostě rády. Já se řadím mezi ty druhé.

Zbohatla jste díky filmu Jíst, meditovat, milovat?

Trochu. Mám krásný, starý dům ve Frenchtown s obrovskou zahradou, kde pěstuji vlastní rajčata.

Kolik stál nejdražší pár bot, který máte?

Asi boty od značky Ferragamo, které jsem měla na premiéře filmu v Londýně. Přesto jsou totálně nepohodlné. A opravdu už si je na sebe nikdy nevezmu. Možná si je pověsím na zeď.

Jste teď úplně spokojená?

Člověk musí být stoprocentně šťastný? Řekla bych, že jsem tak v pětadevadesáti procentech času šťastná. A to je skvělé. Když si vezmete, že jsem byla v minulém manželství pětadevadesát procent nešťastná.

Fotogalerie
3 fotografie