Příběh Američanky Erin Brockovich se proslavil hlavně díky stejnojmennému filmu, ve kterém si Erin Brockovich zahrála slavná herečka Julia Roberts, která za titulní roli dostala svého prvního Oscara. Brockovich byla právní koncipientkou, která bojovala za práva obyčejných lidí. Ti se stali obětí velké chemické společnosti, která jim znečisťovala vodu v jejich okolí. Z kontaminované vody pak lidem rostly nádory v těle a umírali na rakovinu. Případ se stal v malém městečku Hinkley v Kalifornii.

Mrzelo mě, že mi Julia Roberts nepoděkovala

Svobodná matka tří dětí se tak pustila do zběsilého soudního procesu s velkou firmou, kterou nakonec přes všechny překážky dokázala vyhrát a lidé tak dostali odškodnění ve formě 216 milionů dolarů. Peníze byly rozděleny mezi 600 obyvatel v roce 1996.

Julia Roberts (42) vyhrála za roli v tomto filmu svého prvního Oscara, v děkovné řeči však zapomněla zmínit samotnou Erin Brockovich, bez které by film nikdy nevznikl. Později se médiím svěřila, že ji to hodně mrzelo. V podobě Roberts byla Erin ve filmu svéráznou ženou s prořízlou pusou, která s oblibou nosila hluboké výstřihy s push-up podprsenkou a minisukní.

Moje dcera se ve dvanácti stala závislou na kokainu

Během následujících deseti let, které od filmu uplynuly, si prošla Erin doslova peklem. Zatímco jezdila po různých kongresech a dělala přednášky týkající se filmu, její nejmladší dcera Elizabeth se v pouhých dvanácti letech, (nyní 19), stala závislou na kokainu a na lécích na předpis. Ze závislosti se vyléčila ve čtrnácti letech. Erin se tak musela smířit s těžkou ránou osudu.

Vše začalo tím, když svůj příběh prodala do Hollywoodu za 65 tisíc dolarů. Producenti se příběhu hned chytili a natočili podle něj úspěšný film Erin Brockovich.

V jednom okamžiku jsem přišla o své soukromí

"Vzhledem k tomu, že byl film natočen a začalo se o něm a o mně mluvit, stala se moje sláva mým prokletím,“ řekla Erin britskému deníku The Sun.

"Film byl sice hlavně o soudním případu, ale bylo tam hodně věcí i o mém osobním životě. Opravdu jsem nevěděla, že producenti použijí tolik z mého soukromí, že tam budou zmíněny i moje děti a můj vztah s motorkářem Georgem,“ vypráví Erin.

„To, že jsem pak musela film propagovat a jezdit po různých premiérách a konferencích, bylo pro mě něco nového, nikdy před tím jsem to nezažila, ale krutě jsem za to zaplatila, bohužel jsem neměla tolik času na to věnovat se svým dětem,“ lituje špatného rozhodnutí Erin.

Nyní se Erin věnuje práci v advokátní kanceláři a dále se věnuje ekologickým případům. Její dcera Elizabeth úspěšně vyléčila svoji závislost na drogách.

Fotogalerie
4 fotografie

543850:gallery:true:true