Na slavnostním večeru byli dále přítomni režisér Oliver Stone, hudebník Bob Geldof nebo americký herec Adrian Grenier. Napsala to internetová verze magazínu Variety.

Forman se zařadil po bok dalších světoznámých režisérů, kteří byli oceněni na minulých ročnících curyšského festivalu, jako je Roman Polanski, Constantin Costa-Gavras nebo Stephen Frears.

Z Curychu se osmasedmdesátiletý filmař přesune do francouzského Lyonu, kde se jako čestný host zúčastní tamního filmového festivalu.

Čáslavský rodák Forman, jehož rodiče za druhé světové války zemřeli v koncentračních táborech, vystudoval pražskou FAMU. Ještě v Československu natočil kritiky oceňované a divácky úspěšné komedie Černý Petr, Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko. Černý Petr získal hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu.

Po vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 odešel Forman do USA. Prvním jeho americkým snímkem byl Taking Off, variace na jeho československý snímek Konkurs z roku 1963.

Diváckého úspěchu se za oceánem dočkal až v roce 1974 filmovou adaptací románu Kena Keseyho Přelet nad kukaččím hnízdem, která získala pět Oscarů včetně ocenění za režii a nejlepší film.