Natáčení už je minulost!

Tehdy pětiletou Helenku přivedla k filmu náhoda a konkurz. „Roli Kačenky ve filmu Nefňukej veverko!, jsem nakonec místo favoritky získala já. Vše rozhodly kamerové  zkoušky.“ Helena se postavila před kameru vedle ostřílených matadorů a problém s tím rozhodně neměla.

„Byla jsem moc malá, na to abych si uvědomila, s kým hraju. A texty? Zkrátka mi je někdo přečetl a já si to zapamatovala.“ usmívá se Helena. Jediné s čím byly problémy byly postsynchrony. „Ještě jsem neuměla číst, takže následné přemlouvání mého hlasu ve studiu by bylo moc zdlouhavé a tak to dělal za mě někdo jiný.

“ Poté následovaly menší filmové a televizní role a nakonec Helenu obsadili do hlavní role další Kačenky ve filmu Kačenka a strašidla. „To už jsem byla starší a pan režisér si mě vybral sám. Pak následoval druhý díl Kačenka a zase ta strašidla a tím má herecká kariéra skončila, po showbyznysu jsem nikdy netoužila,“  přiznává Helena, která musela natáčení skloubit se školou.

Společnost jí dělají kočky

„Přestoupila jsem na jazykovou školu a měla individuální plán. Do školy jsem chodila rovnou z natáčení a v kostýmu.“ popisuje své studium. Pak následovalo gymnázium, vysoká škola, policejní akademie a práce. „Nikdy jsem nelitovala toho, že jsem od filmu odešla, už je to jen milá vzpomínka.“ Helena pracuje jako manažerka jedné české firmy, je svobodná ani děti nemá, zato se může pochlubit výstavními kočičkami. „Chovám kartouzské a britské kočky a jezdím s nimi na výstavy.“

K filmu se dostala náhodou

Helenina cesta k dětskému filmu začala vlastně náhodou. Maminčina sestřenice měla kamaráda, asistenta režie filmu Nefňukej, veverko, který se právě připravoval a dlouho do něj nemohli najít vhodnou holčičku. Sestřenice tedy zavolala Helenčině matce, aby dceru přivedla na konkurz. Maminka odmítla, že nemá čas běhat s dětmi po konkurzech a jestli sestřenice chce, ať si ji tam odvede sama. Stalo se. Původně Helenku vybrali na menší roli, kamerovky ovšem rozhodly, a tak dostala tu hlavní.

Pak následovalo pokračování Veverka a kouzelná mušle. Vlastně ve všech svých výrazných filmech hrála Helenka jen holčičky jménem Kačenka. Později už měla jen malé role ve snímku Houpačka a v televizních kurzech angličtiny. O studiu na konzervatoři neuvažovala, už proto, že o tom doma nepadlo ani slovo.

Chtěla studovat práva

Navíc jí už tehdy bylo jasné, že živit se herectvím není jednoduché. Chtěla jít na práva, ale státnice z římského práva na Karlově univerzitě ji zrovna nelákala. Další možnost právnického vzdělání nabízela Policejní akademie. Šla tedy tam. Aby toho ovšem nebylo málo, jako druhou školu studovala Helena ekonomiku a management na Vysoké škole zemědělské. Při škole se živila prací sekretářky. Pokud by jí v současné době někdo nabídl roli, vybírala by. S kariérou herečky už totiž nepočítá.

Biják.cz
Autor: Blesk.cz