Česká Angelina Jolie

Dodnes je největším úspěchem Reginy Řandové film Bota jménem Melichar, kterou už ji nikdo neodpáře. „Pokaždé, když mám narozeniny, nebo mi chce někdo udělat radost a být originální přinese mi stříbrné boty Hromnice,“ směje se Regina a tvrdí, že má doma už pěknou sbírku. Dodnes ji na ulici a úřadech poznávají nejen podle tváře, ale i hlasu.

Regina Řandová propůjčuje svůj hlas americké herečce Angelie Jolie a drží se dabingu. „Myslím, že Angelinu jsem dělala snad v pětadvaceti filmech
z třiceti, co jsou u nás v distribuci. Většinou už mi ji dabingoví režiséři dávají. Angelina je moje,“ směje se dabérka, která původně vystudovala konzervatoř v Praze.

Hlas z rádia, telefonu i reklamy

„Po konzervatoři jsem točila inscenace, pohádky, Dobrodružství kriminalistiky a v Bylo nás šest jsem milovala Davida Matáska,“ vzpomíná Regina. Pět let byla i v angažmá v divadle na Kladně, kde se seznámila se svým prvním manželem a narodil se jí syn Čestmír.Po porodu se už Regina do divadelního angažmá nevrátila.

Hrála i v muzikálu Jeptišky a v Liberci v Orfeovi v podsvětí a nakonec zakotvila v dabingu. „Momentálně mě živí můj hlas. Dabing, upoutávky v rádiu Regina, osm let jsem byla hlas jednoho operátora a reklamy.“ Občas si Reginu nějaký režisér vytáhne. „Není toho moc, objevila se třeba v Kriminálce Anděl, moje obživa je hlavně můj hlas.“

Jako malá chtěla být baletkou nebo zpěvačkou

Jako malá chodila do baletu a dramaťáku, hrála dětské divadlo. Ve svých holčičích snech nevěděla, jestli chce být baletkou, nebo herečkou. Byla taková blonďatá princezna, která chodila i na hodiny zpěvu a uvažovala i o dráze zpěvačky asi jako každá malá holka.

Rodiče jejímu přání nebránili, vydat se na uměleckou dráhu nebránili. Šla tedy ke zkouškám na konzervatoř. Na herectví se zkoušela dostat například spolu s Terezou Brodskou, Martinem Zounarem, Nelou Boudovou nebo Mahulenou Bočanovou. Její vstup na tuto školu byl netradiční.

Na konzervatoř ji vzali rovnou do druháku

První rok Řandovou nevzali, protože jí pan profesor Vala řekl, že je to silný ročník a že už se tam nevejde. Na jeho radu začala studovat první ročník jinde a pak ať to zkusí rovnou do druháku. Regina šla tedy na gymnázium, v prvním ročníku natočila už zmíněnou hlavní roli Jolanky ve filmu Bota jménem Melichar. Další rok prošla opět talentovými a přijímacími zkouškami a vzali ji skutečně rovnou do druháku.

Řandová se tak potkala se stejnými spolužáky, se kterými dělala přijímačky poprvé. Pro Reginu nastalo období, kdy trávila během studia hodně času v televizi na Kavčích horách, kde natáčela pohádky a inscenace. Potkaly ji samozřejmě i role princezen. V mnoha reprízovaných pohádkách ji právě jako princeznu můžete spatřit i dnes. Pět let byla v angažmá v divadle v Kladně. Od roku 1993 pracuje tzv. na volné noze.

Fakt, že už není vidět v televizi ji nemrzí


To, že zmizela z obrazovky, Reginu vůbec nemrzí. Říká, že "své chvíle slávy" si už odbyla v dobách, kdy byla obsazovaná hodně. Regina Řandová dnes hlavně dabuje. Hrála například v divadle pro děti s Divadlem bez opony, diváci ji mohli vidět i na jevišti libereckého divadla. Řandová je vdaná, má sedmnáctiletého syna Čestmíra Řandu (její první manžel byl totiž Čestmír Řanda ml., divadelní kolega).