Loni vzbudila soucit fotografie, na které šestačtyřicetiletý Reeves sedí sám na lavičce a pojídá sendvič. V reakci na to byla na sociální síti Facebook zahájena kampaň Rozveselte Keanua.

Úzkou, ručně vázanou knihu Reevesových básní doplňuje na každé straně jednoduchá perokresba losangeleské umělkyně Alexandry Grant. "Napustil jsem si horkou koupel zármutku/V mém pokoji zoufalství," začíná báseň a pokračuje slovy "šampon lítosti", "mýdlo bolesti", "obličejový krém sebenenávisti", "hedvábné pyžamo znovu sám".

Pokud tyto ponuré formulace vyvolávají úsměv, naplnil se tak Reevesův záměr. Kniha totiž byla původně vtipem pro přátele. "Naše kamarádka (editorka knihy Janey Bergman) seděla u Keanua doma a poslouchala úžasně smutnou písničku a Keanu, který si z ní dělal legraci, začal psát báseň," popisuje Grant.

Bergman pak předala báseň malířce, která strávila půl roku přípravou knihy, kterou pak Reeves dostal jako dárek. "Zdálo se mi to fantastické... Jak jsem knihu držel v ruce, byl jsem ohromen a říkal jsem si, když se líbí mně, bude se líbit i ostatním. A tak jsme se pokusili z toho udělat skutečnou knihu," vysvětluje Reeves.

Zdůraznil však, že kniha není popisem jeho osobního života ani nemá za cíl vytvářet jeho mediální obraz. "Je jen do té míry osobní, jak reflektuje můj smysl pro humor. Obvykle se nekoupu v pokoji zoufalství se smuteční svíčkou," dodává herec. Nicméně přiznává, že vlastní hedvábné pyžamo a používá krém na obličej.

Fotogalerie
3 fotografie

Pro Grant bylo výzvou vytvořit kresby, které by se hodily k Reevesovu textu. "Potřebovalo to obrázky, které by na jednu stranu zdůraznily humor, ale vyjádřily i smutek," říká malířka. Výsledkem je kniha, kterou Reeves nazývá obrázkovou knihou pro dospělé děti a je téměř přesnou replikou původní darované knihy.

Grant s Reevesem se vydali do Německa za proslulým tiskařem uměleckých knih Gerhardem Steidlem, aby básně vytiskl na kvalitní papír s originální obálkou v limitovaném vydání 4000 kusů.

I když kniha není míněna úplně vážně, podle Reevese v sobě má prvek svépomoci. "Je v tom kousek životní zkušenosti. Doufal jsem, že to lidi trochu ovlivní," říká. Grant dodává, že zaznamenala různé reakce na knihu. "Viděla jsem lidi, kteří se mohli potrhat smíchy. Ale pak jsem ji ukázala někomu v Los Angeles a ten propukl v pláč... Záleží, jak se k tomu lidé postaví," říká.

Kromě básnických zamyšlení se nyní herec pilně věnuje natáčení filmu 47 Ronin o proslulé samurajské legendě. Zároveň se podílí na tvorbě dokumentu Side by Side, který, jak sám říká, pojednává o vědě, umění a vlivu digitálního promítání.