Jednu z posledních rolí dostal Maurer od režiséra Zdeňka Zelenky ve filmu Návštěva staré dámy.

„Viktora je velká škoda, hodně jsem ho obsazoval,“ řekl Zelenka Blesku. „Hrál v Arrowsmith i v Nesmrtelné tetě. On byl mistr malých rolí, podobně jako se to říkalo o Františku Filipovském (†86). Viktor věděl, že je lepší výborně zahrát menší postavu než mít velkou zcela zapomenutelnou roli. Moc mě mrzí, že takoví skvělí herci malých rolí odcházejí, protože dneska chce být každý hvězda,“ dodal smutně režisér.

Na kontě zesnulého herce je spousta postav policistů, číšníků a úlisných mužíčků. Hodně se také objevoval ve scénkách v televizních silvestrovských pořadech.

V pondělí zemřel ve věku 78 let český herec Viktor Mauer. Na fotce z filmu Alfons Karásek v lázních (1971) a v pohádce O malíři Adamovi (2006)
Autor: Archív ČT

Často hrál číšníky, úředníky a příslušníky policie

Viktor Maurer se narodil 6. dubna 1932 v Praze a po absolutoriu Divadelní fakulty byl začátkem 60. let na jednu sezonu angažován v Divadle Semafor. Odtud vedla jeho cesta na divadelní jeviště v Uherském Hradišti a Kladně. Po návratu do Prahy působil na přelomu 60. a 70. let v Divadle Jiřího Wolkera. Pak byl ve svobodném povolání, v roce 1981 hrál opět v Kladně a po třech sezonách byl na půl úvazku angažován v Městských divadlech pražských.

Od poloviny 60. let se Maurer často uplatňoval ve filmu i v televizi, kde svou tvář s výrazem nepříliš důvěryhodného člověka propůjčoval především ve snímcích s kriminální tematikou převážně postavičkám nečestných a úlisných mužů, podvodníčků, hochštaplerů a šejdířů. Internetový server www.csfd.cz obsahuje výčet zhruba 140 jeho rolí na filmovém plátně i televizní obrazovce včetně seriálových.

V parodii režiséra Oldřicha Lipského Čtyři vraždy stačí, drahoušku z roku 1970 ztvárnil klíčovou postavu dr. Jamese Portera, který převáží vlakem šek na milion dolarů a pro uklidnění se začte do komiksového příběhu, ve kterém se stane obětí dvou soupeřících gangsterských band.