Gerard propadl alkoholu

Gerard Butler pochází ze Skotska, kde později začal studovat práva a o herectví se nijak zvlášť nezajímal. Na škole ale začal vést jakýsi dvojí život. Přes den se zaučoval jako koncipient v právnické firmě a po večerech řádil po barech se svojí skotskou rockovou kapelou Speed.

Je známo, že ke Skotsku patří i pořádný panák dobré skotské. Zlatavý mok Butlerovi natolik učaroval, že ho byl schopen popíjet každý večer ve velkém množství. Zadělal si tak na pořádnou závislost. Z právnické firmy ho proto propustili.

Dnes Butler tvrdí, že alkohol už pro něj není žádným pokušením. "Už si ani nevzpomínám, jaké to je, vypít několik panáků," říká Butler a dodává: "Podívám se na láhev piva a pomyslím si, jak krásné by bylo znovu pít, vždy ale tu myšlenku ihned zaženu." V dnešní době Butler abstinuje, sem tam si sice dá skleničku, ale už se neopíjí do němoty jako dřív.

"Začal jsem pít, když mi bylo 14 let, a skončil, když mi bylo 27. Vypil jsem ne dvě, ale rovnou šest panáků skotské. Nyní pro mě alkohol nemá absolutně žádný význam," řekl Butler pro polskou agenturu megafon.

Fotogalerie
3 fotografie

Dostal cenu za hrdinství

Když Butler opustil právnickou firmu a zbavil se závislosti na alkoholu směřovaly jeho kroky do Hollywoodu. Následovala série menších filmových rolí, přičemž debutoval filmem Paní Brownová (1997). Během natáčení, právě když trávil volnou chvíli se svou matkou, zachránil malého chlapce, který se topil v nedaleké řece. Za to mu byl udělen Certifikát statečnosti od Royal Humane Society.

Následovala další malá role v bondovce Zítřek nikdy neumírá. První velkou příležitost mu nabídl až Wes Craven ve svém snímku Dracula 2000. A zanedlouho následovala další velká role. Zahrál si v historické adaptaci anglického středověkého eposu Beowulf po boku Angeliny Jolie. Jeho herecká hvězda ale stoupá od doby, kdy si zahrál v úspěšném snímku 300: Bitva u Thermopyl a romantickém snímku P.S. Miluji tě.

Nyní Butlera můžeme vidět v úspěšném akčním filmu Gamer, který má první internetovou premiéru na Bijáku. Film si můžete levně a zcela legálně stáhnout do svého počítače ve 20:00 na adrese www.bijak.cz

543850:gallery:true:true