Lucas spolu se svými kolegy z 3D branže Jamesem Cameronem, který se podepsal pod Avatar, a Jeffreym Katzenbergem, šéfem amerického výrobce animovaných filmů DreamWorks Animation, tvrdí, že digitální výroba filmů je zatím v začátcích a v budoucnu přinese obrovské pokroky.

Lucas také přirovnal digitální filmovou tvorbu k revoluci, kterou ve 20. letech minulého století znamenal pro film zvuk. Současná 3D technologie má ještě nedostatky, ale jednou podle něj převezme od 2D standardu otěže.

"Takže teď, když se koukáte na film, který není ve 3D, je to jako ho sledovat černobíle," prohlásil Lucas na lasvegaském setkání majitelů kin CinemaCon. "Jsou lepší způsoby, jak koukat na filmy. ... Jsem naprosto přesvědčen, že 3D zcela převládne, tak jako to učinila barva."

Fotogalerie
4 fotografie

Lucas se spolu s Cameronem a Katzenbergem zúčastnil hodinové diskuse o nových filmařských nástrojích, zlepšení zvuku v kinosálech a o tom, že špatně uvedený 3D snímek může diváky od trojrozměrných filmů odradit.

Příklady špatných trojrozměrných zážitků poskytují snímky, které studia nejdříve natočila klasicky ve dvou dimenzích, ale později jim chvatně dodala "pocit hloubky", aby si mohla přiúčtovat několik dolarů za 3D dílo.

Cameron, který se připravuje na natáčení Avatara "dvojky", nyní pracuje na převodu svého kasovního trháku Titanic do 3D. Lucas to samé činí se svou hvězdnou ságou Star Wars. Oba se shodují, že přeměna 2D snímků do 3D může vypadat "fantasticky", pokud je práce odvedena řádně.

"Jsme v takovém bodě, že pokud si něco vymyslíme, můžeme to vytvořit," řekl Cameron. "Neexistují žádná omezení." Cameron s filmováním Avatara čekal několik let na dobu, kdy digitální technologie bude schopná zachytit jeho myšlenky. Nyní jsou tyto nástroje zde, filmaře limituje jen jejich představivost, dodal režisér.