Do vydávání polévky původně zamýšlené pro lidi bez domova a potřebné se dnes v centru Prahy zapojili i kolemjdoucí a návštěvníci vánočních trhů. Na polévce si pochutnávaly celé rodiny i s dětmi. Organizátoři na Staroměstském náměstí připravili celkem 2000 porcí. Vydávat ji budou do vyčerpání zásob.
„Vánoce mají smysl tehdy, když je můžeme prožít společně. I drobné gesto může znamenat hodně a dává tak lidem pocit, že na ně někdo myslí. Ochutnal jsem ji mnohokrát a mohu potvrdit, že chutná opravdu jako od maminky,“ uvedl primátor Svoboda.
Tradiční rybí polévku vaří tým kuchařů společnosti Taiko již několik let podle vlastního originálního receptu. Kromě 260 kilogramů kaprů, kteří letos opět pochází z českých rybníků, do ní zpracují celkem 1500 kilogramů surovin. Nechybí 130 kilogramů zeleniny, především mrkve, celeru a petržele, 40 kilogramů cibule, 90 kilogramů hladké mouky, 65 kilogramů másla a 60 litrů smetany. Pro zvýraznění chuti kuchaři dodali originální koňak, karamel a osmažené krutony na másle.
Program na Staroměstském náměstí na Štědrý den pokračuje do 21:00. Na pódiu vystoupí pěvecký sbor Vox Pragae, orchestr Praga Sinfonietta a sólisté, kteří zahrají Českou mši vánoční Hej, mistře Jakuba Jana Ryby. Ve čtvrtek od 16 hodin čeká na děti sváteční pohádka Divadélka Romaneto a vystoupení Josefa Vágnera s dětským sborem Coro Piccolo. Program pokračuje i v pátek koncertem skupiny Kůzle a staropražské kapely Třehusk.










