Pro houbařku Stáňu je kačenka vzácná houba, protože objevit místo, kde roste, je zkrátka kumšt. Obhlédla desítky potencionálních nalezišť, kde však nebylo vůbec nic. Nakonec se ale přece jen zadařilo!

„Za kačkami jsem už letos najela 1080 km, studovala jsem dva a půl měsíce mapy, geologická podloží a vegetaci,“ usmívá se milovnice přírody Stáňa. Zkušené houbařce nevadí ani nachodit dlouhé kilometry nazdařbůh a prodírat se trním. „Jsem celá podrápaná, ale šťastná,“ popsala Stáňa.

Kačenky si totiž libují v terénu, který s nadsázkou řečeno chce odvahu! Rostou ve skupinách, nejčastěji na zásaditých lokalitách pod osikami, divokými třešněmi, jívami, trnkami a hlohy. Mohou se schovávat v kopřivách a ostružiní, kde by je neznalý houbař nehledal. Vidět je můžete i na mechu nebo ve vrstvě starého listí.

Svá kačenková místa si houbaři pečlivě střeží, a tak není divu, že přesné informace, kam se na ně vypravit, příliš nesdělují. Aktuálně by se jim však mělo dařit ve Středočeském kraji, na Kokořínsku či Kladensku.

Zuzka sbírá v sadu

Růst kačenek si pochvaluje i Zuzana Klíčová, která je objevila na Mladoboleslavsku a měla jich rovnou plný koš. „Podle mě je kačenky poměrně těžké najít. Poprvé jsem je našla před pěti lety s manželem ve starém sadu a od té doby se tam vracíme,“ raduje se Zuzka. Kulinářsky velice ceněnou houbu si také hned připravila.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, kde roste vzácná kačenka česká. Stanislava Vaněčková

Kačenky na smetaně

Na suché pánvi opeču plátkovou pokrájenou slaninu, přidám jarní cibulku, orestuji, přidám máslo a očištěné kačenky. Ještě chvíli restuji, nakonec přidám smetanu a parmazán. Dám na čerstvé těstoviny nebo opečenou bagetku a navrch třeba česnek medvědí a ještě parmazán.

Pozor na nevolnost

Pokud ale kačenku českou ochutnáte poprvé, měli byste vědět, že jsou jedinci, kteří na ni mohou mít nepříjemnou potravinovou intoleranci. Na to pravidelně upozorňuje i mykolog Jaroslav Malý.

„Je to jedlá a velmi ceněná jarní houba, ze které se připravují různé delikatesy, vzácně však může u některých jedinců způsobovat zdravotní obtíže v podobě žaludeční nevolnosti. Při opakovaném požití po roce či dalších letech se obtíže rapidně zhoršují,“ varuje Jaroslav Malý.

Fotogalerie
13 fotografií