Houbové carpaccio není příliš známé, podle Tomáš Lisky jde ale o výbornou pochoutku podle starého italského receptu. Nejprve je však potřeba najít zdravé hříbky. „Carpaccio dělám vždy, když mám hezké mladé hřiby, třeba dubové nebo smrkové. Chutná to skvěle,“ popisuje Tomáš.

Co s hříbky dál?

Mladé hřiby nakrájíme na tenké plátky a marinujeme ve šťávě z jednoho citrónu, smíchané se stejným množstvím olivového oleje. Přidáme trochu medu, pepř, sůl a hrst nasekané petrželky. Podáváme s rukolou, parmezánem a kapary.

Tomáš se setkal i s názorem, že tepelně neupravené hřiby by se neměly jíst. Strach ze »syrových« hub však rázně vyvrací. „Použitá citronová šťáva ty tence nakrájené hříbky jakoby uvaří, když se v ní marinuji. Nejíme je syrové,“ dodává.

 

Video
Video se připravuje ...

Eva našla na malém plácku kolem stovky křemenáčů. Eva Peterová

Fotogalerie
8 fotografií