Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Proti šmelináři za Zemana vzestup o několik tříd!“ Jaký je Pavlův nový kancléř a co od něj čekat?

Autor: amb - 
16. února 2024
05:00

Skvělý šéf, který stál za svými lidmi a uměl vytvořit rodinnou atmosféru. Tak o novém hradním kancléři Milanu Vašinovi mluví jeho bývalí zaměstnanci. „Dole v sále pustil hokej, protože jsme bojovali o medaile a věděl, že v tento okamžik je pracovní morálka stejně v háji,“ uvedla jedna žena. „Na vánočních večírcích nás vítal jako své kamarády,“ uvádí další bývalá zaměstnankyně. Vašina dnes představí své působení v hradní kancléři, kde vystřídá Janu Vohralíkovou. 

Jeho jméno se neobjevilo tak náhodně, jak by se mohlo zdát. Vašina Pavla podporoval během prezidentské kampaně, a dokonce byl i na jeho inauguraci. „Krásný den, kdy se vrátila slušnost, pravda, důstojnost a hodnoty! Jsem na to hrdý. Velmi si vážím pozváni na dnešní inauguraci Petra Pavla,“ napsal na facebook začátkem března. 

V prvním oficiálním prohlášení Vašina uvedl, že velké změny v prezidentské kanceláři nechystá a chce navázat na „všechno dobré, co kancléřka udělala“. Více by se lidé měli dozvědět na páteční tiskové konferenci, v den, kdy se ujme funkce. „Je to pro mě další životní výzva, které hodlám věnovat veškerý čas a energii,“ uvedl. A jak energii získává? Jak uvedl koncem roku 2021 v rozhovoru pro stránky investiční společnosti Rockaway Insider, kde byl poradcem, pomáhá mu ranní jóga a túry. Rovněž se rozpovídal o chybách, které ve svém životě udělal.

„Byla jich spousta, ale ta největší? Dlouho jsem nebyl schopný rozloučit se s lidmi, kteří neměli na dané pozici co dělat. A to neznamená, že je musíte nutně vyhodit – důležité je poznat silné stránky daného člověka a podle toho ho třeba přeřadit na pozici, kde bude fungovat mnohem lépe. Tohle jsem dlouho neuměl a moc dlouho jsem dával druhou a třetí šanci. Přitom to kolikrát víte, cítíte to, druhá strana to ví paradoxně taky, a všichni tou vaší nerozhodností trpí,“ sdělil tehdy. O tom, jaký byl Vašina šéf, se rozpovídali na facebooku lidé z jeho okolí.

„Poznal jsem ho jako férového, poctivého a kompetentního chlapa. Pak jsme se setkali i v době, kdy už jsme oba byli pryč z firmy a mohli jsme se bavit otevřeně, bez korporátního bullshitu. Můj dobrý dojem se jen prohloubil. Proto jsem rád, že se stal prezidentovým kancléřem. Proti okresnímu šmelináři, který to dělal za Zemana, je to vzestup o několik tříd,“ uvedl na této sociální síti marketingový odborník Martin Jaroš.

A v komentářích pod jeho příspěvkem se ozvali i další lidé. Jako ředitele v T-Mobile ho poznal například Petr D. „Milan byl skvělý šéf, který dodával akcionáři požadované výsledky a uměl se postarat o své zaměstnance. Dokázal v korporátu udělat rodinnou atmosféru. A taky měl koule prosadit své a postavit se nesmyslným nařízením,“ napsal.

„Já si pamatuju ,Mildu‘, jak na Roztylech před Vánoci obešel všechny kanceláře a všem přál pěkné svátky. Nebo dole v sále pustil hokej, protože jsme bojovali o medaile a věděl, že v tento okamžik je pracovní morálka stejně v háji. Nejlepší CEO,“ chválila nyní již nového kancléře Martina S. P. „Taky pamatuju. I na vánočních večírcích nás vítal jako své kamarády. Byl to fajn CEO,“ souhlasila s ní v komentářích jiná žena, Šárka B. W.

„Naprostý souhlas, dokonalý popis člověka, který se uměl postarat o své zaměstnance, stál za nima, hájil je, znal je. To je vzácnost, v korporátu zvlášť. Když jsem tu zprávu zaslechla, byla jsem šťastná,“ uvedla na facebooku rovněž Klára V. B. s odkazem na chvíli, kdy se dozvěděla, že se Vašina stane kancléřem. „S láskou vzpomínám na dobu, kdy byl Milan Vašina generálním ředitelem Téčka. Je to skvělá volba a Milanovi gratuluju,“ napsala Jitka P. S. na sociální síť X v reakci na komentář starosty Matěje Hlavatého (STAN).

Jak se uvádí na stránkách konference Glorious, Vašina také zavedl pro zaměstnance „otevřené pátky“. V tento den za ním mohl přijít kdokoliv z firmy a podělit se o názor nebo nápad.

Ani ve styku s politiky však Vašina není žádným nováčkem. Ministrovi pro místní rozvoj a digitalizaci Ivanu Bartošovi (Piráti) například pomáhal s digitalizací, byl součástí „digitalizačního týmu“. Přes Aspen Institut se Vašina zná také se současným viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy Radkem Špicarem, podle kterého je to hodnotově a prozápadně orientovaný člověk, dobrý a zkušený manažer, který dbá na týmového ducha, jak uvedl pro Deník.  

A známý je Vašina i za hranicemi, k nové funkci v prezidentské kanceláři mu gratuloval i slovenský exprezident Andrej Kiska. „Milan Vašina – nový kancléř na českém Hradě. Příběh o tom, jak mobilní operátor nechtěl, ale nakonec se stal andělem. V roce 2006 jsme oslovili T-Mobile, aby se stal andělským operátorem jako Orange a pomohl získat peníze pro Dobrého anděla od dárců prostřednictvím SMS. Ředitel mi důrazně vysvětlil, že strategie, komu a jak mají pomáhat, je stanovena centrálně a on na ní nemůže nic změnit,“ napsal Kiska na instagram.

„O rok později přišel do T-Mobilu Milan Vašina jako generální ředitel. Asi dva měsíce po svém nástupu mi zavolal s dotazem: ,Slyšel jsem o vašem fantastickém charitativním projektu. Jak vám můžeme pomoci?‘“ pokračoval Kiska. „Společně jsme realizovali vynikající projekt pomoci a od té doby jsme prostřednictvím T-Mobile (Telecomu) vybrali a přerozdělili 1,8 milionu eur. A přestože Milan z T-Mobile odešel, zůstal naším velkým andělem a podporovatelem,“ zakončil Kiska. Když byl ještě ve funkci, přišel i na Vašinovy narozeniny.

Co bude Vašinu čekat? „Samozřejmě nevím, v jakém stavu je teď vnitřní legislativa (prezidentské kanceláře) – doufám, že vnitřní řád paní Vohralíková udělala – ale bude se s tím (Vašina) muset seznámit a znovu zabývat. Každý prezident má navíc jiné představy o uspořádání týmu poradců a celé kanceláře – to je další práce. Určitě ho čeká i seznámení s lidmi, kteří aktuálně v kanceláři působí, jaké mají kvality,“ uvedl kancléř Václava Havla Ivo Mathé pro iRozhlas

Video  Kancléřka Vohralíková o „jízdě“ s Pavlem: Zakáže ochranka prezidentovi milovanou motorku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 17. února 2024 07:29 )

Tak dělejte dál děti, protože na ostatní jsou tu ti, co studuji a něco tvoří, děti dělat umí každá opice.

milan59 ( 17. února 2024 07:25 )

Ano Nutello !! 😁

roxin ( 16. února 2024 12:29 )

Když nevíš použij Google a nemusíš se hloupě ptát.

milan59 ( 16. února 2024 12:23 )

Uff tak to jsem moc rád,že jste tam SKONČIL !! 👍

roxin ( 16. února 2024 11:54 )

To ho miluje haf haf protože máňa ho jen zastupuje. 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa