Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mohutný požár velkého rozestavěného akvaparku: Exploze, hustý dým a 16 zraněných ve Švédsku

Autor: ČTK - 
12. února 2024
22:12

V rozestavěném vodním zábavním parku v Göteborgu na západě Švédska dnes dopoledne vypukl mohutný požár, který zahalil druhé největší švédské město hustým černým dýmem. Úřady vyzvaly obyvatele zasažené oblasti, aby nevycházeli ven, neotvírali dveře a okna a sledovali zprávy v místním rozhlase. Šestnáct lidí bylo lehce zraněno, uvedla švédská televizní stanice SVT. Jeden člověk se podle policie pohřešuje.

Policie uvedla, že kvůli požáru v akvaparku Oceana byl evakuován přilehlý hotel a kanceláře. Exploze, kterou požár vyvolal, zničila několik objektů a trosky byly rozmetány po vodních skluzavkách a dalších atrakcích. Záběry z tragédie se hojně šířily na sociálních sítích.

„Oheň, který vzplanul na vnější straně jižní části budovy, se rychle rozšířil do haly s bazény... a vedl k úplnému zničení budovy,“ stojí v tiskovém prohlášení zábavního parku Liseberg, jehož součástí měl letos v létě podle původních plánů nový vodní park být.

„Tato zničující událost nás hluboce zarmoutila. Naším hlavním cílem teď je pomoci policii při pátrání po pohřešovaném a podpořit všechny, které incident postihl,“ uvedl ředitel Lisebergu Andreas Andersen.

Po dokončení měl park Oceana zahrnovat vnitřní bazény a vodní atrakce na ploše téměř 6000 metrů čtverečních a venkovní bazény a atrakce na 4000 metrech čtverečních. Součástí komplexu, který měl pojmout současně až 1750 návštěvníků, měla být také restaurace a hotel.

Video  Blesk Podcast: Za vznik požárů v Evropě můžou drtivě lidé  - pdc, bp, Jedlička, Čebotareva
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi