Obliba Brněnské přehrady v posledních deseti letech stoupá. Město již koncem první dekády zajistilo vyčištění vody a nyní se voda čistí pravidelně, aby se v ní sinice nemnožily jako dřív. Příchozí láká i výrazně vylepšená nabídka služeb v okolí přístaviště.

Sedmičlenná flotila

Cestující bude převážet v pravidelném provozu pět lodí: Lipsko, Vídeň, Utrecht, Dallas, Stuttgart. Při příležitostných plavbách také historické lodě Morava a Brno. Přes zimu byly vytažené na břehu či v hangárech, aby se na nich mohla udělat pravidelná údržba, pečovat bylo třeba i o 1116 bateriových článků a nabít je.

Video
Video se připravuje ...

Křest opravené lodi Morava na brněnské přehradě TV Blesk Zdeněk Matyáš

Všechny lodě plující po přehradě mají již od začátku provozu po druhé světové válce elektrický pohon.

Podnik postupně přebudovává jednotlivé zastávky, aby nabídly cestujícím větší komfort. Sedm z deseti už je bezbariérových. „Do budoucna připravujeme projekt na přestavbu dalších míst na trase," uvedl generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Lodě vozí cestující z bystrckého přístaviště do Veverské Bítýšky, desetikilometrová cesta trvá hodinu a čtvrt. Potěšitelný je fakt, že ceny jízdného zůstávají na stejné úrovni jako loni.

Fotogalerie
19 fotografií