„Květiny ozdobily reprezentativní salonky v přízemí a apartmán Suzanne Stiassni v patře,“ prozradila kastelánka vily Kateřina Konečná. K tématu přispěl i syn Suzanne Stiassni.„Prozradil, že jeho maminka milovala pomněnky. I když nejsou příliš vhodné k aranžování, floristé si poradili,“ dodala Konečná.

Vila Stiassni byla postavena v letech 1927 - 1929 dle návrhu slavného brněnského architekta Ernsta Wiesnera pro rodinu židovského textilního továrníka Alfreda Stiassni. Ten, společně se svojí ženou Hermine a dcerou Susanne, ve vile žil pouhých 9 let.

Celá rodina prchla před hrozící okupací již v roce 1938 do Londýna a následně přes Brazílii do Kalifornie, kde jejich potomci žijí dodnes.

Vládní vila hostila i Fidela Castra

Do povědomí se vila později dostala s přívlastkem vládní. Takto se o ní začalo mluvit krátce po druhé světové válce, kdy ji navštívil prezident Edvard Beneš. Později začala sloužit pro ubytovávání slavných a významných návštěv města Brna. Nocoval zde například kubánský prezident Fidel Castro, ale i většina československých prezidentů. 

Po listopadu 1989 se vila pronajímala k oslavám narozenin nebo svateb. Poslední kapitola se začala psát v roce 2009, kdy se dostala do správy Národního památkového ústavu, který zahájil její obnovu. Pro návštěvníky byla slavnostně zpřístupněna 13. prosince 2014. 

VIDEO: Slavná brněnská vila Tugendhat

Video
Odemknout video

Brněnská vila Tugendhat. Odkud vzala své jméno a jak to všechno bylo? Videohub