„Náhrobek byl i po sto letech v dobrém stavu, restaurátoři ale odstranili nánosy mechu a ošetřili mramor, aby nešedl,“ uvedl Zdeněk Musil ze spolku Přátelé vily Stiassni. Oprava hrobky přišla na 200 tisíc, přispěli především soukromí dárci. 

Deska nesoucí jméno zakladatele průmyslnické dynastie Josefa a jeho choti Bedřišky zvané Riki se dočkala zlacení a obnovy zlatého písma. „Byla to noblesní rodina. Hrála jsem si s jejich dcerou Zuzanou, ráda na to vzpomínám,“ svěřila se při prohlídce opravené hrobky Marie Straková (93). Její otec působil ve vile Stiassni jako vrchní zahradník. 

Majetek jim sebrali Němci i komunisté

Josef a Nathan Stiassni založili v Brně v roce 1868 textilní firmu Brüder Stiasni, kterou později převzali tři Josefovi synové Alfréd, Rudolf a Ernst. Josef Stiassni zemřel v roce 1916, většina členů této židovské rodiny uprchla na začátku 2. světové války před nacisty do USA. Výjimkou byla Riki, která kvůli nemoci zůstala v okupovaném Československu a v pokročilém věku skončila v Terezíně, kde také v roce 1942 zemřela.

Po znárodnění v roce 1948 vznikl podnik Vlněna. Výroba skončila definitivně v roce 1997, budovy v současnosti ustoupily nové výstavbě obchodních a administrativních objektů.

Na brněnském židovském hřbitově je celkem 11 500 hrobů a 6500 náhrobků. Celý areál je památkově chráněný, jednotlivé hroby ale nikoli. Ze známých osobností tady našel poslední odpočinek také slavný herec Hugo Hass.