Tak ještě chvilku, protože můj diktafon právě přestal fungovat. Ještě že máme tyhle moderní telefony…

No, vidíte, a já si k tomuhle chytrému telefonu zase pořídil zpátky ten blbej, protože mě už ten chytrej začal štvát.

Tak to jste ušetřil.

No, to právě ne, stál ke dvaceti tisícům, protože už je to retro. (smích) Ale potřeboval jsem tlačítkový s největší pamětí, páč mám hodně čísel a zároveň abych nemohl být na informacích.

Informace vás rozhazují?

Ony nerozhazují jenom mě, ale všechny. A taky je to totální ztráta času. Ty, který se k vám mají dostat, se k vám dostanou.

Video
Video se připravuje ...

Taťána Dyková: Točit sex je pro mě lehčí než hádku! Kateřina Štichová, Jan Jedlička

Kdy jste k tomuhle dospěl?

Už dříve, ale během covidu, kdy všichni informace jen hltali, tahle má touha po odstranění informačního smogu z mého života obrovsky zesílila. My už máme naučený automatismy, kdy čekáme na tramvaj a okamžitě sáhneme do kapsy a všichni na zastávce i v tramvaji pak koukáme do mobilů. Tehdy jsem si řekl, že už tohohle nechci být součástí.

Co nejrychleji udělám potřebnou pracovní administrativu na tom chytrým telefonu a pak to buď vypnu, nebo si zapnu tu nokii. A fakt je velkej rozdíl, jestli trávím den s ní, nebo s iPhonem.

Je ten den hezčí?

No, ježíšmarjá! Tenhle můj blbej telefon nemá ani hada, prostě volá nebo píše zprávy. Díky tomu opravdu nemám šanci dělat nic jinýho než se zaobírat světem kolem sebe nebo si přemejšlet. A to je dobrý.

Je fakt, že člověk dneska stráví spoustu času tím, že bezmyšlenkovitě roluje na sociálních sítích.

To naštěstí nemám, vůbec si nedokážu představit, že bych ještě roloval. Já mám nějaký pracovní profily, kam jednou za rok přispěju. V kapele mi říkají, že je dobrý takhle s diváky komunikovat, ale podle mě to vůbec není pravda. Svět v telefonu je prostě lež, fikce, která neexistuje. Další věcí je, že všichni mají možnost se tam okamžitě vyjadřovat, a přitom by měli držet hubu. Když se chcete k něčemu vyjádřit a nemůžete to udělat hned, ale musíte třeba napsat dopis, tak si to nějak rozmyslíte. Teď ale všichni mají hned recept na život. Nemůžu si pomoct, ale přijde mi to směšný.

A co byste dělal? Zrušil sociální sítě?

Je třeba myslet na míru. Jakmile vás to začne zneužívat, tak je to jako jakákoliv droga. Mám pocit, že už teďka mladý skoro ani nezkouší kouřit cigára, jako za našich mladejch let, a místo toho rolujou na tom zas..nym Instagramu. Obojí je droga, ale o tom Instagramu se to ještě tak moc neví. A to je to nebezpečný.

Kdybych byla vaše fanynka, ani bych nevěděla, kam vám mám napsat.