Ve Starém Jičíně kvůli vedru už uhynuli pstruzi, kteří nesnášejí teplou vodu. Od 24 stupňů je pro ně smrtící, mají málo kyslíku. Tito byli navíc oslabení, protože je předtím někdo přiotrávil. Rybáři je sbírali do kýblů.

„O kyslík připravují ryby i přemnožené sinice, kterým teplo vyhovuje,“ uvedl jednatel novojičínských rybářů David Rek. Bohužel i protipovodňová opatření rozšiřují toky, kterými pak teče méně vody a ta se rychleji prohřívá.

Podobný problém, ale řádově větší řeší Břeclavsko. Uhynulé ryby se ve velkém objevily u jezu v Bulharech. „Byli to kapři, candáti, sumci, amuři, tolstolobici, cejni a další. Odhadované množství jsou jednotky tun, ale práce ještě pokračují, takže je to těžko říct,“ uvedl starosta obce Jiří Osička.

Pítka, misky s vodou pomohou

V pohotovosti jsou kvůli současným tropům i myslivci. V sušších oblastech, jako je třeba Opavsko, umisťují napáječky. „Stavějí i napajedla a kopou tůně,“ sdělil Vlastimil Waic z Česko-moravské myslivecké jednoty.

Také apelují na lidi, aby na zahrádkách položili na zem misky s vodou pro ježky a hmyz či mysleli na pítka pro ptáky.

Velké rozdíly

Zatímco na mnoha místech republiky lidé spali v tropické noci, rtuť teploměru neklesne pod 20 stupňů, například na šumavské stanici Kvilda-Perla byly s rozbřeskem naměřeny ani ne dva stupně nad nulou! Oproti tomu právě na stanici Maruška v Hošťálkové na Vsetínsku naměřili v noci 22,9 stupně.

Co nás čeká? Sledujte radar Blesku ZDE

VIDEO: Jak se bránit před extrémními vedry?

Video
Video se připravuje ...

Jak se bránit před extrémními vedry? Videohub