Kvůli přistěhovalcům museli například v Hrádku na Frýdecko-Místecku posunout ranní zvonění na kostele. Jednoho z nových obyvatel budily moc brzo. Teď místo v pět, odbíjejí až v šest.

„Požádali jsme církev o změnu, vyšla nám vstříc,“ uvedl starosta Hrádku Robert Borski s tím, že se zase na druhé straně naštvali starousedlíci, protože se porušila tradice.

Stejný problém měli v Kravařích na Opavsku. I tam noví obyvatelé protestovali proti vyzvánění. „Jsem tu krátce, ale vím, že se muselo zvonům ubrat na decibelech,“ řekl farář Jan Szkandera.

Jé, kravičky. Fuj to je smrad!

Podle starosty Borského však přibývá i stížností na kohoutí kokrhání či hluk od traktorů. „S tím už nic nenaděláme, to k obci patří. Maximálně se pokusíme o kompromis. Pokud to jde, poprosíme majitele, aby kohouty pouštěl z chlívku až kolem osmé,“ uvedl.

Přidal ještě další případ z obce. Poblíž louky, kde se pasou krávy, si lidé z města postavili dům. Pak se začali rozčilovat, že se k nim line odér od dobytka a je moc much. „Posílají dopisy na inspekce, ombudsmanovi a kdo ví kde, ale zatím neuspěli. Ty krávy tam prostě mají právo být,“ poznamenal starosta.

„Specifický pach ke zvířatům patří. Vesnice není rekreační oblast ani lázně. Kdo touží po bydlení, kde bude slyšet jen zpěv ptáků, měl by žít někde na samotě,“ dodal hospodář Josef Martynek.

Umlčte kohouty

„Nechcete někdo kohouta, musím ho dát pryč, sousedovi vadí,“ takových stesků jsou plné drůbežářské weby. Podle předsedy Svazu chovatelů drůbeže ČR Pavla Dobrovského je to nesmysl.

„Nikdo nemůže zakazovat kokrhání. Ve Francii taky chtěla protikokrhací skupina umlčet kohouty. Dlouhý soudní spor však projela,“ sdělil Dobrovský.

Traktor nebo tank?

I traktory, bez kterých se hospodáři neobejdou, čelí kvůli kraválu kritice od přistěhovalců. „Jednu kuriózní situaci jsme tu měli nedávno. Lidé nám volali ve tři ráno, že jsou tu ruské tanky. Byly to traktory. Zemědělec vyjel tak brzo s hnojem, aby stihl namrzlé pole a nezaneřádil pak cesty,“ vysvětlil starosta Borský, u něhož se zrovna jeden z obyvatel dotazoval, proč v půdě nejsou žížaly, a co s tím bude obec dělat.

VIDEO: Veronika Daňková z Opavy adoptovala 12 zubožených slepic z velkochovů.

Video
Video se připravuje ...

Veronika Daňková z Opavy adoptovala 12 zubožených slepic z velkochovů. Michal Charbulák, Blesk

Fotogalerie
5 fotografií