Veronika se pohybuje  mezi ochránci přírody, sama je členkou Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat. „Většinou se řeší ochrana psů a dalších zvířecích mazlíčků, zapomíná se ale na slepičky ve velkochovech,“ říká Veronika Daňková.

Obchodní řetězce sice dávají čím dál častěji najevo, že přestanou vykupovat vejce z klecových chovů, to je ale podle ní málo. „Podobně špatné podmínky mají i slepice v halách,“ tvrdí.

Smrt ve vzduchu

Právě z haly pochází 12 slepiček, které adoptovala z velkochovu v Čechách. „Neměly přirozené denní světlo. Svítilo se tam co nejdéle, aby co nejvíce nesly vejce. Jsou namačkány po tisících ve stísněných podmínkách, neznají nic jiného než tu halu,“ popisuje Veronika tamní podmínky.

Video
Video se připravuje ...

Veronika Daňková z Opavy adoptovala 12 zubožených slepic z velkochovů. Michal Charbulák, Blesk

Dodala, že frustrované slepice se často napadají, nezřídka dochází i ke kanibalismu. „Nacházíte tam mrtvé slepice mezi živými,“ dodává.

Podle ní je klecový chov pro slepice peklem na zemi. Žijí na prostoru velikosti papíru A4, stojí na mřížích a takřka nemohou ani roztáhnout křídla.

Možnost úniku

Mnohé velkochovy dnes naštěstí nabízejí slepicím únik z krutého života a hlavně před jatky tím, že je nabídnou k výkupu, respektive adopci. Částky se pohybují mezi 30 až 50 korunami za kus.

„Organizuje to iniciativa Slepice v nouzi. Využila jsem toho a tucet si jich dovezla. Byly v zuboženém stavu, ale už se pomalu opeřují, rány se jim hojí,“ říká Veronika.

Nastartované z haly

V novém domově se slepičky už zabydlely. „Stále objevují pro ně úplně nové věci. Teď nesou pět vajec denně, což je pětinásobek oproti normálním slepicím. První dny mi nesly i 10 vajec denně, jak byly naspeedované z haly,“ líčí jejich nová majitelka.

Nepořídila si je jako domácího mazlíčka, ale chtěla jim dát šanci na normální život. Bohužel kvůli následkům z podávání antibiotik a předchozího stresu budou žít maximálně tři roky.

Hejhej hvězdou kalendáře

Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat každý rok připravuje kalendář na další rok. Hvězdou nadcházejícího bude ta nejvypelichanější slepice.

„Jmenuje se Hejhej. Byla na tom ze všech slepiček nejhůře. Jakmile jsem věděla, že se kalendář chystá, chtěla jsem ji do něj dostat. Obvykle se do kalendáře fotí kočky a psi, takže slepička bude určité oživení,“ usmívá se Veronika Daňková. Kalendář můžete získat ZDE

Jaká vejce kupujeme?

Původ vajec, která jsou k dostání v obchodech, zjistíme spolehlivě podle prvního čísla přímo na vejcích, obaly mohou být někdy zavádějící.

0 = vejce z ekologického chovu – objekty s výběhy, bio krmení

1 = vejce z volného chovu - objekty s výběhy venku

2 = vejce z halového chovu – tisíce slepic namačkané ve velkých halách, obvykle bez oken

3 = slepice v klecích, kde pro každou slepici je prostor nepatrně větší než formát papíru A4