Podnikatel v developmentu a IT Louda klub koupil předloni v lednu. Poté se pokoušel u radnice prosadit, aby mu stadion prodala s odůvodněním, že ho chce opravit a výhledově tam postavit nové moderní sportoviště. Po neúspěšných jednáních loni akcie klubu odprodal předsedovi představenstva klubu Milanu Richterovi a členovi představenstva Jiřímu Rývovi. Kvůli špatnému stavu stadionu hrozilo, že klub přijde o druholigovou licenci, nakonec ji ale získal.

Chyběly záruky

Vedení Prahy 3 prodej odmítalo, protože Louda podle něj nedodal dostatečné záruky, že stadion a pozemek, na kterém se nachází, budou trvale sloužit ke sportu. Z vyjádření zástupců radnice vyplývalo, že by preferovali dlouhodobý pronájem. Na tom se také nakonec městská část s klubem po změně majitelů dohodla.

Schválená smlouva počítá s třicetiletým pronájmem za symbolické nájemné a investicí 25 milionů korun ze strany městské části do rekonstrukce, a to do konce letošního roku.

Předkupní právo

Na žádost klubu je součástí kontraktu také předkupní právo pro klub pro případ, že by se městská část v době trvání nájmu rozhodla stadion prodat. Podmínkou je, že stadion bude i nadále plnit stávající funkci, v opačném případě bude moci městská část smlouvu jednostranně vypovědět. Klub bude také muset zůstat v druhé nebo alespoň třetí fotbalové lize. S ohledem na předkupní právo bude muset smlouvu podle dřívějších informací odsouhlasit i pražský magistrát.

Opozici se usnesení nelíbí

Znění smlouvy dnes kritizovali někteří opoziční zastupitelé. Tomáš Sunegha (KDU-ČSL) uvedl, že nejde o běžnou nájemní smlouvu. V praxi podle něj institut předkupního práva vždy vede k prodeji dané nemovitosti. „Omezuje nakládání s majetkem, je to smlouva jiná než čistě nájemní, a tváří se to jako nájemní smlouva,“ řekl. Dodal, že takový kontrakt nemůže podpořit.

Podle radního Jana Materny (TOP 09) slouží předkupní právo pouze k tomu, aby měl klub jistotu nájmu i v dalších volebních obdobích. „Obě strany jsou si vědomy, že nikdo nechce prodat, nikdo nechce kupovat, ale je to tam pro jistotu, kdyby se někdy v budoucnu změnil postoj radnice a ta ho chtěla prodat,“ řekl. Dodal, že slíbené opravy již městská část zahájila a připravují se další.

Fotogalerie
37 fotografií