Jak tedy DuckDuckGo hodnotí úspěch? Podle počtu vyhledaných dotazů. Celkově se už blíží 65 miliardám. Jen za rok 2020 jich bylo 23,6 miliardy, o 57 % více než v roce 2019. Loni v lednu denně zpracoval v průměru 52 milionů dotazů, v prosinci to bylo již 79 milionů. Minulý týden, konkrétně 11. ledna, pak vůbec poprvé denní počet vyhledávání překročil hranici 100 milionů. Proti Googlu a jeho pěti miliardám za den jsou to ale jen drobky.

TIP: DuckDuckGo strmě roste. Je to alternativa ke Googlu s důrazem na ochranu soukromí

DuckDuckGo má vlastní web crawler, ale zároveň využívá dat od Yahoo, Bingu, Yandexu, Wikipedie a dalších asi 400 zdrojů. Reklamy ze sítí Yahoo a Bingu jsou pak také zdrojem příjmů, který živí jeho 120+ zaměstnanců starající se o provoz, vývoj a marketing. A přestože spolupracuje s firmami chovajícími se podobně jako Google, DuckDuckGo jim neposkytuje žádná data, podle nichž by šlo rozpoznat jednotlivé uživatele.

Video
Video se připravuje ...

DuckDuckGo chrání soukromí Živě.cz

Vyhledávač zažil první velký úspěch v roce 2014, když jej Apple zahrnul do Safari v iOS 8 i OS X Yosemite. Dostupný je také v dalších systémech a prohlížečích. Pale Moon jej používá jako výchozí, Firefox v Linuxu Mint také. Dokonce se objevil jako jedna z možností v Chromu 73, byť tam jako výchozí samozřejmě nikdy nastaven nebude.

TIP: Na měsíc jsem opustil Google a potupně se zase vrátil zpět (komentář)

DuckDuckGo funguje v několika desítkách jazyků včetně češtiny a slovenštiny. Spolehlivý je ale především v angličtině, protože neindexuje tolik tuzemských webů a nemá tak pokročilý jazykový engine, aby si poradil s překlepy, gramatickými chybami či složitějším skloňováním.

via Bleeping Computer