Popeláři pohozené pahýly stromů neodvezou a ty pak hyzdí město. Brňané mají hned několik možností, jak se vysloužilého jehličnatého symbolu Vánoc legálně zbavit.

„Ideální je odstrojený vánoční stromek zdarma odevzdat v jakémkoliv z 37 sběrných středisek odpadů či jej odložit na vyhrazené místo, zřizuje-li jej daná městská část,“ radí předseda představenstva SAKO Brno Filip Leder.

Ani do lesa

Brňané mají i další možnost, kam oschlé jedle, smrky a borovice umístit. „Stromek lze jednoduše položit vedle černých popelnic na směsný odpad, odkud jej pracovníci svozu odvezou k dalšímu využití. Ze stromků od černých popelnic se vyrobí teplo do brněnských domácností, stromky ze sběrných středisek odpadů jsou odváženy na kompostárnu,“ vysvětluje Leder.

Video
Video se připravuje ...

Kam v Brně odvést vánoční stromek: Pozor na zapomenutý háček, může poranit lesní zvěř. Markéta Malá

Vánoční stromky nemá smysl pokládat k barevným tříděným kontejnerům na papír či plast, odtud nebudou odvezeny. Popeláři také na Brňany apelují, aby nepotřebné stromky nenosili zpátky do lesa. Strom totiž nemusí být dokonale zbavený vánočních ozdob. „Necháte tam háček nebo baňku, nevšimnete si toho, protože stromek je například hustší, a zvěř se může lehce poranit,“ říká mluvčí SAKO Brno Michal Kačírek.

Nařezat kmen

„Svoz trvá asi do konce března, největší nápor bývá v lednu, kdy se lidé stromků především zbavují. Ale pokud najdeme stromeček třeba až červnu, což se také stává, samozřejmě ho odvezeme,“ usmívá se mluvčí. Mohutnější kmen o průměru nad 5 centimetrů je vhodnější nařezat na přibližně metrové kusy. Lis popelářského vozu totiž není schopen silné a dlouhé kmeny zpracovat a mohl by se dokonce poškodit.