„Je potřeba jednat mnohem rychleji kvůli tomu, že promotér závodů Dorna chce zveřejnit kalendář v řádu hodin až dnů. Také kvůli lidem, kteří si koupili vstupenky a neví, co s jejich penězi bude," řekl hejtman

Spolek, který závody pořádá a jehož členové jsou Brno a Jihomoravský kraj, vyjednávají s promotérem závodu Dornou. „Podařilo se dosáhnout křehké dohody," uvedl, ale odmítl komentovat částky za zalistovací poplatek Dorně s tím, že ještě není celá věc uzavřena. Poplatky se přitom pohybují vysoce nad 100 miliony korun!

Město Brno chce nižší poplatek

Podle kuloárů spolek Dorně letos zaplatí zalistovací poplatek 1 milion eur (26,6 milionu korun) a příští rok 6 milionů eur (zhruba 160 milionů korun).

Vedení Brna ústy primátorky Markéty Vaňkové (ODS) uvedlo, že 6 milionů eur je příliš velká částka, kterou by muselo schválit právě zastupitelstvo. Jak Brno, tak kraj mají svůj strop pro roční příspěvek 30 milionů korun. Na závody přispívá i stát.

Brno si prý dělá, co chce

Podle Šimka však s podmínkami, které domluvil, souhlasilo i ministerstvo pro místní rozvoj, které by přispělo na poplatek potřebnou částkou. Proto se mu samostatná aktivita Brna nezamlouvá.

Aktuální situace v jednání podle hejtmana nevrhá dobré světlo na Jihomoravský kraj i Brno. „Chci však být optimistou, že se dohoda podaří nalézt," řekl Šimek.

Brněnský závod je na oficiálním webu Dorny nyní prvním, který se má konat po zrušených závodech ve Španělsku, Francii a Itálii. Dokonce si na něj lze koupit vstupenky, přestože je zřejmé, že pokud se pojede, bude to kvůli opatřením proti koronaviru bez diváků.

VIDEO: Záběry na kempy v okolí Masarykova okruhu z policejního vrtulníku. Letos by se Velká cena jela bez diváků.

Fotogalerie
7 fotografií