Sympatický herec s havajskými předky, Keanu Reeves (55), se prý honosí nálepkou „nejmilejší muž v Hollywoodu“ a patří mezi nejoblíbenější herce. Nejvíce ho proslavily filmy Nebezpečná rychlost, trilogie Matrix a série filmů John Wick. Své mnohamiliardové jmění si Keanu ale příliš neužívá. Většinu peněz, které vydělá, dává na charitu, sponzoruje množství nemocnic po celé Americe, založil nadaci pro onkologicky nemocné pacienty a věnuje také nemalé částky i na výzkum a léčbu leukémie. S touto nemocí se totiž už řadu let potýká jeho mladší sestra Kim (52). Často také bývá viděn v ulicích Los Angeles s bezdomovci.

Právě o tomto herci totiž platí ono rčení, že peníze jsou krásná věc, ale štěstí si za ně člověk nekoupí. Osud ho totiž nikdy nešetřil. V dětství jej poznamenal odchod otce od rodiny a matčino střídání náhradních tatínků. Keanu měl problémy i během své školní docházky, jelikož trpěl dyslexií. Zato exceloval na ledě, byl vynikajícím hokejistou. Slušně nastartovanou kariéru však přerušilo zranění a on ve vrcholovém sportu už nemohl dále pokračovat.

V herectví našel nakonec sám sebe. Kromě toho ale i svého nejlepšího přítele – herce Rivera Phoenixe (†23), s nímž si zahrál například ve filmu Mé soukromé Idaho. Ten se ovšem v říjnu 1993 předávkoval heroinem. To jistě hvězdu Matrixu sebralo...

Životní láskou Keanu Reevse byla herečka Jennifer Symeová (†28), s níž čekal své první dítě. Dcera Ava Archer Syme-Reevesová se ovšem po osmi měsících narodila mrtvá, a to jejich vztahem natolik otřáslo, že se rozešli. O 18 měsíců později přišla při autonehodě o život i samotná Jennifer, a dodnes se spekuluje, zda ona nehoda nebyla ve skutečnosti sebevraždou. Ve 130kilometrové rychlosti totiž vjela přímo do tří zaparkovaných aut…

Zpráva o nemoci sestry Kim ho zasáhla během natáčení filmu Matrix Reloaded. A nebyla to mimochodem jediná tragická událost, která otřásla celým filmovým štábem. Nejprve při leteckém neštěstí zahynula zpěvačka Aaliyah (†22), která si zde měla zahrát roli, co později připadla Jadě Pinkett Smithové (47), poté na cukrovku zemřela představitelka vědmy Gloria Fosterová (†67). Ve třetím díle tudíž musela být přeobsazena.

Keanu, který se na plátna kin jakožto neohrožený hrdina Neo vrátí už počtvrté, je rovněž vášnivým hráčem na basovou kytaru ve své gungeové kapele Dogstar, a ještě vášnivějším motorkářem.

Za své herecké umění v desítkách filmů milovaných po celém světě nikdy nezískal žádnou významnou cenu, například Oscara nebo Zlatý globus. Často je mu totiž vyčítáno, že tento nestárnoucí fešák vlastně ve filmech jenom dobře vypadá a vystačí si naprosto bez mimiky – ať už hraje mimozemšťana Klaatua ve sci-fi Den, kdy se zastavila země, nebo výše zmiňovaného mstitele bez bázně a hany Johna Wicka.

VIDEO: Trailer k filmu John Wick 3

Fotogalerie
48 fotografií