Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nohavica dostal za metál od Putina naloženo: Kryl, Hutka i Ztracený si nebrali servítky

/
  • Ziggy Horváth napsal na Facebook.
    7. listopadu 2018 ● 12:00

    Před dvěma dny ostravský písničkář Jarek Nohavica (65), který je pro mnohé symbolem demokratické republiky, převzal vyznamenání za rozvoj česko-ruských vztahů od ruského prezidenta Vladimira Putina (66). A tím nazdvihl mandle jiným písničkářům, včetně bratra Karla Kryla (†49). Ostře se do něj pustili!

     

  • 1.

    Jan Kryl (71) – písničkář a bratr Karla Kryla (†49)

    „To, co zpíval, bylo vždy proti totalitě a teď to postavil úplně na hlavu. Ale jde o jeho svědomí,“ zareagoval Jan Kryl na Nohavicovo převzetí metálu od Putina. Pak ale své mínění rozvedl mnohem dál a mnohem drsněji. 

    „O spolupráci s StB jsem s Jarkem mluvil osobně. Dost se omlouval. Ostatně mně nemusel, na mě nedonášel. To, že přijal odměnu od Putina, ale neomluví. Víte, jak se říká: ‚On s tou kurvou jen seděl v hospodě, on s ní nešel na pokoj‘. Tak já říkám, že s ní šel na dva pokoje,“ řekl deníku Parlamentní listy písničkář. 

    5254513:full:true:true

  • 2.

    Jaroslav Hutka (71) – písničkář

    Písničkář Jaroslav Hutka si v den, kdy Jarek Nohavica převzal vyznamenání od Vladimíra Putina, dal na Facebook koláž fotografií. „První je před několika dny docela trefená montáž. Druhá je už nedostižná a ošklivě potrefená dnešní skutečnost,“ napsal k fotomontáži, na níž stojí vedle Putina Nohavica, a z úst mu jde komiksová bublina se slovy: „Hutka, ty cype, to čumíš, co?“. Hned pod ní je skutečná fotografie z neděle, kde si Nohavica s Putinem opravdu třesou rukou. 

    Jaroslav Hutka se stal v 69 letech počtvrté otcem.
    Autor: MARTIN PEKÁREK

    Jaroslav Hutka napsal na Facebook.
    Autor: Facebook

  • 3.

    Marek Ztracený (33) – zpěvák

    „Nedává mi moc smysl, proč někdo, kdo zpívá o zku*veným StB ve svých písních, převezme z rukou toho nejvyššího estébáka vyznamenání. Pan Nohavica byl a je pro mě textový hrdina, i proto jsem byl překvapený. Ale třeba k tomu má svůj důvod, o kterém my nevíme. Nevím, ale je pro mě takovým symbolem převratu, tak mě to překvapilo,“ řekl Blesk.cz Marek Ztracený

    Marek Ztracený
    Autor: Alexander Malachovský

  • 4.

    Matěj Ruppert (40) – zpěvák

    „Kdybych byl na místě pana Nohavici, což v žádném případě nejsem, tak bych vyznamenání z rukou tohoto ruského prezidenta nepřevzal,“ vyjádřil se pro Blesk.cz Matěj Ruppert.

    Matěj Ruppert
    Autor: Pavel Machan

  • 5.

    Ondřej Hejma (67) – zpěvák

    „Po Trumpovi také lidé řvou, ale on ví, že mít solidní vztahy s Ruskem je dobrá věc,“ řekl pro Parlamentní listy Ondřej Hejma a podotkl, že protiruskou hysterii je potřeba utlumit. „K Rusku přistupovat obezřetně, ostražitě, nenadbíhat, ale neprovokovat, neničit,“ dodal.

    Hejma jako jeden z mála Nohavicovi fandí a podle něj je to borec. „Mě zarazilo, překvapilo, jak obrovskej úspěch má v Polsku. Staví jej to na úroveň Karla Gotta, kterej vždycky jezdil do těch německy mluvících zemí. To je ten mezinárodní úspěch, to je v muzice vysoká meta,“ poukázal Hejma na úspěchy Nohavici v sousedním Polsku. 

    Ondřej Hejma
    Autor: archiv Blesku

  • 6.

    Ziggy Horváth (49) – písničkář

    Hudebník Ziggy Horváth, který je známý převážně jako protestsongový písničkář, se o setkání Nohavici s Putinem pořádně rozpovídal. 

    „Jaromír Nohavica, krycí jméno Mirek, převzal od novodobého symbolu ruské nesvobody, důstojníka KGB Putina, ocenění za prohlubování přátelství s nepřátelským Ruskem. Osobně a přímo v centrále zla, Kremlu. 

    Vím, co prožívá řada jeho fanoušků. Myslím těch čerstvě bývalých. Sám jsem za totality hrával jeho písně vzdáleně, ale přesto připomínající ty od Karla Kryla. Můj den ztráty jednoho z obdivuhodných písničkářů už zapadal prachem. Bylo to na začátku devadesátých let, kdy se z archivů StB vynořovaly nové a nové důkazy donášené ‚pramenem Mirkem‘ nejen na Kryla a Kohouta, ale i na písničkáře, kteří neměli v době všudypřítomné cenzury to nevysvětlitelné štěstí – možnost veřejně vystupovat a těšit své příznivce z TV a rádií. Mirek práskal své režimem štvané kolegy i tehdy, když pořádali tzv. tajné koncerty v bytech.

    Informace a důkazy se kupily a Mirek lhal a zapíral. A když už nebylo kam uhnout, řekl, že už vše řekl a kdo chce, ať jeho pomlouvačům věří. Teprve v roce 2006 byl donucen k veřejnému doznání. Přiznal, že lhal. Vědomě a všem. Bohužel pozdě pro upřímné odpuštění.

    ‚Ale vždyť tak krásně zpívá…‘ oponují mi po léta lidé udivení mým odmítáním hrát písně prolhaného slabocha. ‚Jediný, kdo hraje na svých koncertech současně Kryla a Nohavicu, je Nohavica,‘ odpovídám do omrzení, podezírán mnohými ze závisti.

    Ano, hraji po hospodských zahrádkách, ulicích a protestních pódiích, CD s mými písněmi nikdy neležely na pultech vedle titulů slavných a úspěšných, nepřiznávám přes dvacet milionů ročně (ba ani za celý život) jako Mirek a v Chorvatsku jsem byl naposled před dvanácti lety. Přesto mám v sobě maličko neskromný pocit, že jsem dokázal něco, co mnozí nedokázali.

    Peklo si za svou přízeň nechává vždy dobře zaplatit. A od Nohavici skutečně krutě a měrou vrchovatou. Kdo by mu záviděl…“

    5254509:full:true:true

  • 7.

    Ostatní hudebníci

    Jiní oslovení zpěváci jako Lenka Dusilová, Anna K., Tomáš Klus a další se k Nohavicově vyznamenání od Putina nechtěli vyjádřit. 

     

    Fotogalerie
    41 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 9

valduk: Aha! Link je špatně nastavený. Tu je správný! - https://img.opentown.org/store/news/180407/te-url-9f0e394ab55deec1225656a563db0bf8.jpg

(08. 11. 2018 08:37)

valduk: To si možná ty ňáký komoušský netáhlo a chuďas! Pan Putin patří mezi nejbohatší muže planety co se s rudu lůzou tvýho ražení vůbec nezahazuje, páč jeho na rozdíl od tobě podobný žebroty obkloupuju jen samí ultrakapitalističt obřezaní žraloci! - http://iks2010.info/wp-content/uploads/img/%D0%A8%D0%93%D0%9D%D0%A8%D0%93%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0 %B52.jpg

(08. 11. 2018 08:33)

zaka: Na ty určitě nedojde ti mohou být rádi když vyprodají nějaký lokál na vesnici

(07. 11. 2018 15:09)

nemok: Nechápu co je divného na tom že komunistický donašeč dostane metál od komunisty

(07. 11. 2018 15:02)

vasounek: Dobře to řekl Hejma a ti ostatní jsou závistivci a Hutka si léčí svoje "bolístko" že se o něj nikdo nezajímá ono taky není proč ty jeho bláboly nemaj lidem co říct

(07. 11. 2018 14:00)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy