Příběh se odehrává v roce 20X5. Po událostech prvního dílu, které jsou na začátku hry shrnuty ve stylové videosekvenci složené výhradně ze statických obrazů, dospěla Galaktická federace k zásadnímu rozhodnutí. Metroidy vyhodnotila jako natolik nebezpečné kreatury, že rozhodla o vyhlazení celého jejich druhu. A na tento nelehký úkol se nehodí nikdo víc než blonďatá Samus Aran.

Metroid: Samus Returns je pořádné sci-fi s hutnou atmosférou. Tu však neservíruje hráči prostřednictvím příběhu, ale děním na horní obrazovce handheldu Nintendo 3DS. Při vtahující exploraci uvidíte neuvěřitelné lokace. Od rozpadlých mimozemských stavení, přes lávou a ohněm rozžhavené jeskyně, až po zatopené doly. Prostředí jsou zpracována s velkým citem pro detail.

Vizuální podoba Metroid: Samus Returns je báječná.
Autor: Nintendo

A to nejenom popředí, v nichž se pohybujete, ale i pozadí, která jsou neméně živá. Tvůrci jim věnovali velkou pozornost. Ať už na nich uvidíte řítící se stavby nebo putování roztodivných tvorů. Stále je na co se koukat.  Narazíte na mimozemskou faunu i flóru, která vám půjde po krku. Tvorové ve hře jsou zajímavá havěť, ale je zapotřebí si na ni dávat pozor. To platí obzvlášť o metroidech.

Akce prošla solidní evolucí. Samus Aran nyní může mířit a pálit do všech světových směrů díky circle padu. Všechny laserové výboje i rakety tak můžete poslat dotírajícím emzákům hezky do chřtánu. Jejich dotírání lze také odrážet útokem zblízka. Jelikož jde o metroida, získáváte nové a nové schopnosti, které vám zpřístupní cestu do jinak nepřístupných lokací.

Grapple beam umožňuje zhoupnutí po vyznačených bodech.
Autor: Nintendo

Díky morph ballu se změníte v kouli, která se vejde do úzkých prostor. Spider ball vám umožní se s ní přilepit na stěny a stropy. Pomocí grapple beamu se můžete paprskem zachytit za vybrané body a zhoupnout se po nich jako Tarzan. Ze schopností Samus Aran vám půjde hlava kolem. Jsou jich mraky, jsou vynalézavé, nápadité a rozdělené do několika skupin. Hodí se i skener odhalující tajemství.

Pomalu, ale jistě tak odkrýváte mapu na spodním displeji handheldu. Pokud budete toužit po stoprocentní kompletaci předmětů a odhalení mapy, vyšplhá se životnost hry až k 20 hodinám. Jinak trvá dohrání zhruba o pět hodin méně. Dost ale záleží na schopnostech hráče. Hra naštěstí používá kromě úložných bodů i body záchytné. Zpět se po smrti, která odhalí blondýnu Samus v Zero Suitu, nikdy nevracíte daleko.

Další schopnost na dosah ruky
Autor: Nintendo

Vizuálně vypadá hra moc pěkně. Sci-fi svět ohromuje stejně jako jeho obyvatelé. Vše podkresluje naprosto dokonalý soundtrack plný mrazivých výrazných motivů. Audiovizuální stránka je prostě na top úrovni. Až ke hvězdám musíme vyzdvihnout zpracování stereoskopického 3D. Je zatím nejlepší, jaké jsme na tomto handheldu viděli. A že jsme si už na něm zahráli desítky titulů.

Díky tomuto efektu máte pocit, že jsou pozadí skutečně hodně vzdálená. Naopak když například útočíte na nepřátele ledovými střelami a on se z nich vysvobodí, letí vám kousky ledu přímo do obličeje. Recenzent pořádně zamrkal, když se mu to stalo poprvé. Majitelé Nintenda 3DS jsou tak oproti vlastníkům Nintenda 2DS ve výhodě. Metroid: Samus Returns je vybroušený mimozemský diamant, který je dost možná nejlepší hrou na systému.

Fotogalerie
13 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 9/10

Plusy:
Dokonalé stereoskopické 3D
Parádní audiovizuální stránka
Explorace a získávání schopností
Vylepšená akce
Poutavé lokace
Roztodivná fauna i flóra
Sci-fi atmosféra by se dala krájet
Hodně solidní životnost

Minusy:
Nic zásadního

 

Infobox
Datum vydání: 15. září 2017
Platformy: Nintendo 3DS/Nintendo 2DS
Cena: 1199 Kč
Výrobce: MercurySteam a Nintendo EPD
Vydavatel: Nintendo
Distributor v ČR: ConQuest
Jazyk: AJ

BONUSOVÝ OBRÁZEK PRO RETRO FANDY :)
Metroid II: Return of Samus pro Game Boy ze sbírky recenzenta
Autor: Blesk - Ladislav Leimer