Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lenku pobodanou v Hurghadě operovali. Útočník zabíjel ženy kvůli plavkám

Autor: nka, ČTK, Jakub Veinlich - 
17. července 2017
14:15

Češka Lenka (36) pobodaná v egyptské Hurghadě má za sebou plánovanou operaci, zjistil Blesk.cz. Účetní z Rakovnicka při útoku utrpěla řezné a bodné rány na noze a zádech. Útočník, který nožem zabil dvě Němky a čtyři turistky zranil, se při výslechu odvolával na islámské právo šaría. Podle něho ženy nesmějí vycházet ven bez doprovodu mužského příbuzného a musejí chodit zahalené. Napsal to německý web NDR s odvoláním na egyptský deník Al-Šurúk.

Podle deníku muž také mluvil dobře německy a k obětem si nejdříve přisedl a zapředl s nimi rozhovor. Poté vytáhl nůž a ubodal je. Pak se vydal na další pláž, kde pobodal čtyři návštěvnice, mezi nimi i účetní Lenku (36) z Rakovnicka.

„Myslel jsem, že je to nějaký masér nebo že nám chtějí něco jen nabízet. Najednou jsem viděl, že vykřikla, že má v ruce něco a bodá ji. Tak jsem stál, on na mě zakřičel. Ji nechal, šel proti mně,“ řekl Lenčin přítel pro ČT. Když za útočníkem vyběhl, poranil si ruku. 

„Všichni lidi, co tam byli okolo, se snažili… Ale přece jenom asi trvalo déle, než přijel doktor. Přišlo nám to hrozně dlouho. Chtěli bychom co nejdřív domů, kdyby to šlo. Všichni nám drží palce,“ dodal.

Konec vstupenek na pláže pro místní

Podle informací z bezpečnostních kruhů útočník jednal na popud ISIS. Z oficiálních míst ale tato informace dosud potvrzena není. 

Egyptské úřady v souvislosti s útokem oznámily, že omezují vstup na pláže výlučně na hotelové hosty. Útočník se totiž na pláž dostal nejspíš na jednodenní vstupenku.

Video: Útočník zabíjel na hotelové pláži, za oběť mu padly dvě Němky

Video  Krvavý útok v Egyptě: Mrtvé Němky a zraněná Češka  - Twitter, Reuters a Hudba: Streets of Cairo, Studio Fontána, spol. s r.o.
Video se připravuje ...

Češka si v Egyptě pobude ještě tři čtyři dny

Pobodaná Češka má na léčení v Egyptě zůstat podle pondělním informací ještě tři čtyři dny, z Hurghady ji o víkendu převezli do nemocnice v Káhiře. A v Egyptě zůstali po pátečním útoku také Lenčin syn a přítel, kteří teď na náklady egyptské vlády bydlí v hotelu nedaleko nemocnice.

Pobodaná Lenka se podle české velvyslankyně Veroniky Kuchyňové Šmigolové cítí lépe a dostává léky na ředění krve. O víkendu za ní z Česka přiletěla maminka, která bydlí ve stejném hotelu jako přítel se synem.

„To, že se egyptské úřady takto starají, je myslím gestem, které je v tuhle chvíli zcela na místě. Nicméně stále doufáme, že se zdravotní stav mé sestry zlepší natolik, aby byl možný transport zpět do České republiky,“ uvedl pro Blesk.cz bratr pobodané.

Vše o útoku v Hurghadě čtěte ZDE >>>

montevideo ( 17. července 2017 19:24 )

V Egyptě již byly útoků proti turistům desítky. Jen pro příklad lednový útok v hotelu Bella Vista, luxorský masakr či řada útoků na Sinajském poloostrově. Po vítězství muslimského bratrstva tam nechali uprchnout na 20.000 trestnaců, kteří se tam dodnes potulují.

mesalina ( 17. července 2017 18:53 )

jako že v Česku někdo vraždil kvůli víře?

y1xcvbnm ( 17. července 2017 18:24 )

no a co třeba je ještě pod těmi pytli, jak se asi tak vysprchují když jdou do bazénu , no, nevím nevím

y1xcvbnm ( 17. července 2017 18:19 )

Je zajímavé že ty dvě ubodoné ženy byly důchodového věku, to ho to tak pohoršovalo ?? že si nevybral mladé , ty by ho mohly pohoršovat víc.

mesalina ( 17. července 2017 18:16 )

jak tam může ještě někdo po tomto jet, nechápu

Zobrazit celou diskusi