“Psí výběh vznikl mimo jiné proto, aby dal možnost výběhu i majitelům velkých plemen. Při hledání vhodného pozemku jsme narazili na tento a zjistili, že zde kdysi býval meruňkový sad. To nás vedlo k myšlence obě funkce propojit, a tak vlastně vznikl Psí výběh v meruňkovém sadu,” řekl Blesku místostarosta Židenic Petr Kunc.

Organizátoři nabídli při sobotním otevření k vyzkoušení hned šestici psích sportovišť. Veterináři a psí kouč radili majitelům psů, jak řešit jejich problémy. Představili se také psí záchranáři, vodící psi, canisterapeutičtí psi nebo psí hospic Dejte nám šanci z Bukovinky na Blanensku.

Akce se stala příjemným setkáním nejen pro pejskaře, bavily se celé rodiny. Nechyběl Milan Dvořák s několika svěřenci, které připravuje ve škole pro výcvik vodicích psů. V budoucnu pomohou lidem s hendikepem: „Areál je to určitě zajímavý, psi tady najdou mnoho věcí, které jim venčení zpříjemní.“

Richard Novotný, který vede MT team IBHA se psy vycvičenými pro vyhledávání pohřešovaných, vyrazil do Židenic s Hugem a Quidem. „Oba se zatím spíš rozhlížejí, ale určitě se jim nakonec nebude chtít domů,“ usmíval se jejich páníček.

Video
Video se připravuje ...

Největší psí výběh v Brně navštívil i Milan Dvořák, který vede školu pro výcvik vodicích psů Zdeněk Matyáš

Otevřeno bude nonstop

Areál bude otevřený nonstop, průběžný úklid zajistí městská část. „Apelujeme samozřejmě také na majitele pejsků, aby přispěli k pořádku svým dílem,“ řekla Jana Šťastná, zastupitelka a koordinátorka Společenského centra Karas.

Na židenické radnici aktuálně registrují kolem 1500 psů, většina tímto počinem získala novou možnost relaxu na veřejnosti. „Areál je pochopitelně přístupný všem Brňanům. Jedinou podmínkou je respektování stanovených pravidel pro pobyt,“ dodal Kunc.
Fotogalerie
17 fotografií