Svolit k aktu po padesátce, vyžaduje statečnost. Sílu zapomenout na stud a všechny mindráky z nedostatků s věkem spojených. Dvanáct hereček k tomu odvahu našlo. Jistě i proto, že kalendář promuje stejnojmennou, skutečnou událostí inspirovanou inscenaci, která bude mít jarní premiéru v pražském Divadle ABC.

Sundávat ve zralém věku župan uprostřed ateliéru a odhalit se je těžké i pro ostřílenou herečku. A to i tehdy, že ji zvěčňuje žena. V případě Holek z kalendáře, Ilona Sochorová. Přesto byla nervozita podle slov fotografky Sochorové velká, byť spasitelně zředěná profesionalitou. Blahodárným sarkastickým humorem.

Kateřina Macháčková, jejíž akt náleží k nejodvážnějším, prý tolik netrpěla. Půvab ženy se přece s věkem neztrácí. To je svatá pravda, ale stejně tak je podstatné, jakým způsobem se prezentuje. Na tomto poli je bohužel Kateřina bezradnou divou. Jednou z adeptek na Věc Makropulos v šantánovém formátu.

Fotogalerie
4 fotografie

Mohou za to geny?

Herečka a také literátka Kateřina je dcerou slavného herce a režiséra Miroslava Macháčka. Rozpolceného génia, který se stáří panicky bál a fakt, že se stal díky dceři Kateřině dědečkem, ředil kvalitním alkoholem a mladými láskami. Herečka Vilma Cibulková vy mohla vyprávět...  Zdědila snad Kateřina po otci paniku z ubíhajících let?

Uhlovou černí tvrdě podmalované oči a odbarvené vlasy do půli zad. Síťovaný top, kožené kalhoty plus liška s vycpanou hlavou – skvost z historické skříně paní továrníkové. A coby třešnička na dortu luxusní kabelka s šachovnicí od Louis Vuittona. Tak takhle čelí věku Kateřina Macháčková. Ženy zkrátka (většinou) bojují s biologickým údělem jinými zbraněmi než pánové.

Tahiti versus Felliniho Dolce vita

Před čtyřmi lety odjela Kateřina Macháčková na tichomořský ostrov Bora Bora. Donutily ji k tomu životní okolnosti a touha po sebepoznávání, které věk po padesátce přináší. Z pobytu na Tahiti vznikla knížka Útěk z ráje. Milé a upřímné odpočinkové čtení - jakési zápisky bez velkých literárních ambicí. Spisek má jiskru autentičnosti deníčku a v jeho závěru se zdá, že autorka dosáhla smíření s během života.

Možná by měla Kateřina Macháčková znovu na Tahiti zavítat. Blondýnám s vlasy do půl zad a tvrdě podmalovanýma očima se totiž vyrovnanost těžko uvěří. Současná Kateřina spíš připomíná odkvétající krasavici, která sní, že vstoupí do římské Fontány di Trevi jako kdysi švédská sexbomba Anita Ekberg ve Felliniho Sladkém životě. Možná se jí to pomyslně zdaří anebo zdařilo. Možná se s ní vymáchá Marcello Mastroianni. Ale i tak musí počítat s tím že ji pod sprchou kapek zašeptá: „Všechno je jinak, miláčku.“