Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Anička otevřela téma: Chcete dát dítě očipovat?

Autor: jos, mivrk - 
14. listopadu 2010
05:00

ANKETA: Kauza ztracené Aničky Janatkové (9) otevřela další kontroverzní téma. Pomohlo by snížit počet nezvěstných dětí čipování? Dát dítěti pod kůži kód je snadné. Když čipujeme psy, proč neznačkujeme děti?

V souvislosti s kauzou zmizelé Aničky Janatkové (9) se na internetových diskuzích rozproudila debata, zda by nebylo vhodné nechat děti čipovat. Do těla (například do paže) by nezletilému byl lékařem vložen čip, na kterém by byly zaznamenány důležité informace o dítěti. Pokud by se čipování mezi veřejnosti ujalo, byl by to už jen krok k tomu, aby policie mohla na počítači pohyb čipu sledovat a určit tak, kde je zrovna hledané dítě.

Jisté je, že čipování s sebou nenese jen výhody. Představa, že někdo od počítače sleduje pohyb vašeho potomka, asi není příjemná. Etická stránka čipování také není zanedbatelná. Čipování (nebo tetování číslem) zatím dokážeme přijmout v souvislosti se zvířaty. Značkování lidí svádí k představě tetovaného předloktí, které známe z koncentračních táborů. Důležitou roli by hrála také legislativa. Musel by být k čipování souhlas obou rodičů? Kdo by nesl zodpovědnost za zdravotní problémy? Od kolika let (měsíců?) by dítě v sobě mohlo mít čip?

Na serveru Žena-in.cz se zeptali, zda se o své děti bojíte tak, že byste jim dali čip. 44% procent čtenářů odpovědělo, že by byli pro čip, 56% lidí čipování odmítlo. Zajímá nás váš názor, proto s podobnou anketou přicházíme i na Blesk.cz.

Jste pro čipování dětí? Hlasujte v anketě a diskutujte.

Čipování lidí

O možnosti čipovat děti se poprvé výrazně začalo mluvit v roce 2002. Tehdy profesor kybernetiky Kevin Warwick hodlal očipovat jedenáctiletou Daniellu Duvalovou. Pokus se nakonec kvůli vlně protestů neuskutečnil.

Nejznámějším Čechem, který se nechal dobrovolně očipovat, je novinář Jiří X. Doležal. Do předloktí si nechal vpravit čip, aby upozornil, že tato praxe ohrožuje život drobných psích plemen. Jak se cítil? Čtětě ZDE!

gretka ( 12. května 2011 09:09 )

Inteligence nekterych mne vazne udivuje. Prectete si napred neco o GPS, zjistete jak minimalne velke by zarizeni melo byt (bez GPS aby se vedelo, kde dite je to NEJDE) aby mohlo byt dele v provozu. Pak zkuste jit k doktorvi a pozadat o takove ocipovani ditete, nedivte se, ze bude o jednoho cvoka mene a ti panove v bilych uniformach pujdou opravdu po vas!!! Ty cipy by mely jen malo vyuziti, jen ze kdo by mel ctecku, mohl by si zjistovat. Druhak by nalezeni moc nepomohly, policie by musela stejne delat DNA testy v pripade nalezeni mrtveho ditete. Jedine, kdy bych videla vhodnost vyuziti, je zdravotnictvi, cip by musel uchovavat zdravotni udaje, ne ockovani, kdyz tu tolik rodicu mele o zodpovednosti a bla bla se chvalenim cipovani deti, pak jsou jiste natolik zodpovedni, aby deti byly ockovany. Takze krevni skupina, alergie atd. Kazdopadne, myslim, ze krevni skupinu by si stejne take lekar radeji overil znova.

gretka ( 12. května 2011 08:59 )

Kazdy rodic, by si mel napred precist, co dana vec obnasi, pak muze mluvit o odpovednosti. Cesky receno, to co kvakate je fakt NECO!!! Na vymenu zdroje energie byste dite posilala jak casto??? Tydne, aby se do nich porad rezalo??? Nebo byste do nich nechala vlozit beterii o velikosti baterie do auta a jeste je nechala oholit a misto vlasu jim nasadila solarni panel, aby se baterie za ty roky mela cim dobijet??? On je celkem rozdil mezi zodpovedny rodic a hloupy rodic, kteri uveri kazde urban legends a dite at trpi.

gretka ( 12. května 2011 08:51 )

Tak probuh radeji nepiste, ze bydlite v UK, protoze jim celoplosne svymi kecy snizujte inteligenci!!! Jak s tim souvisi pocet vasich deti by mne fakt take zajimalo CIp, je cip, protze neni nic vic, prectete je jen cteckou v bezprostredni blizkosti, byl by vam akorat k tomu, ze by diky cipu dokazali bez testu DNS zjistit, ze to bylo vase dite (ty testy by stejjne museli delat). Tedy snad i vam dojde, ze Anicce by to nepomohla, tem kdo po ni patrali take ne. Jinak si s inteligenci nemate co rikat s autorem, ten pro zmenu psal clanek o necem, o cem nic nevi (ze to psali jak pise i na Žena-in.cz, tomu se opravdu nedivim). Take by me celkem zajimalo, jak by vasim detem bylo prijemne, kdyby se jim nekdo vrtal co tyden atd v pazi, protoze ti, co narozdil od vas maji mozek vedi, ze aby bylo jasne, kde dite je by cip musel byt napajen baterkou (ona ta technologie dost zere, vime)

antikaprik ( 14. prosince 2010 06:46 )

Ak to nie je tajomstvo, napíšte prosím, aký výsledok po očipovaní detí očakávate. Pretože ak si myslíte, že budete vedieť kde sú, ste na omyle

jumpik ( 27. listopadu 2010 22:43 )

Ja mam 5 deti, bydlime v UK.Tady je kriminalita na kazdem kroku.Me Deti Bych dala ocipovat.I Deti ve skolach chodeji detektorama na zbrane a jsou prohledavany.u nas v Praze to neni takove jako Tady .A soukromi?Je to jenom pro kontrolu nic vic

Zobrazit celou diskusi