Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Bradáčová: Ištvan čelí osobním útokům kvůli Nagyové! Dalíka a CASA chci dotáhnout před soud

Ivo Ištvan je podle vrchní státní zástupkyně Bradáčové terčem politického nátlaku
Ivo Ištvan je podle vrchní státní zástupkyně Bradáčové terčem politického nátlaku  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
31. července 2013
13:48

Lenka Bradáčová je český "Cattani v sukních", který za mříže dotáhl Davida Ratha, před soud se chystá dovést lobbistu Dalíka i aféru kolem letounů CASA, ale také sleduje enormní tlak, pod jaký se dostal olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan kvůli kauze Nagyová. A jindy ledově klidná Bradáčová se rozčiluje - Ištvan nečelí jen kritice, ale rovnou osobním útokům.

Bradáčová má za sebou rok v čele vrchního státního zastupitelství v Praze. A tvrdí: "Moje představa o tom, jak úřad funguje a jaké jsou na něm vztahy, se naplnila. Řada trestních věcí začala, ale u kauz, které může zpracovávat Vrchní státní zastupitelství v Praze, je rok minimální čas na to, aby se rozjely," řekla v rozhovoru pro Deník a dodává: "Představy, že tu budeme mít každý měsíc velkou kauzu, byly naivní. To si mohli myslet jen ti, kdo neznají policejní a justiční systém."

Dalík a Parkanová do půl roku před soud?

Zároveň je ráda, že se podařilo zahájit trestní řízení v kauze Ratha a Pandurů, do které je zapletený lobbista Marek Dalík, a také v případu podivného nákupu letounů CASA, kvůli kteému byla vydána k trestnímu stíhání bývalá ministryně Vlasta Parkanová. "Byla bych ráda, kdyby se tyto věci do konce roku nebo začátkem příštího dostaly před soud," říká Bradáčová.

Státní zástupci Ištvan a Zeman pod tlakem

Vedle toho však samozřejmě sleduje kauzu kolem Jany Nagyové, která byla svěřena vrchnímu stánímu zastupitelství v Olomouci. Z Prahy tam byla převedena kvůli tomu, že je v rámci kauzy vyšetřován i bývalý pražský státní zástupce Grygárek.

"Doktor Ištvan ani nikdo z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci si o tuto kauzu neřekl, byla delegována nejvyšším státním zástupcem z Prahy," upozorňuje Bradáčová, které se prý nelíbí kritika hlavního vyšetřovatele Ištvana ze strany politiků. Prý totiž přechází v osobní útoky.

"Veřejnost i politici mají právo na kritiku státního zastupitelství jako jedné z institucí veřejné moci, ale tato kritika by měla mít určité parametry, být uvážlivá a opřená o argumenty a neměla by sklouzávat k osobním útokům," uvedla Bradáčová pro ČT. Politické tlaky navíc podle ní míří i na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Bradáčová: Nečas je zaujatý

Za příklad osobních útoků jmenoval Bradáčová rozlícené reakce expremiéra Nečase, který tvrdí, že byl terčem dlouhodobé štvanice ze strany státních zástupců Ištvana a Rostislava Bajgera. "Mohl být subjektem trestního řízení, stal se svědkem. Jeho reakce odděluji od výroků neutrálních lidí," dodává Bradáčová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rudyptak48 ( 12. září 2013 13:59 )

itartas... a Martin Luther King....mám jeden sen.... Nechceš za své příspěvky Nobelovu cenu, moralisto? Třísku v oku svého soka vidíš, ale břevno ve vlastním oku ne? Vždyť ty nic jiného neděláš, než všem nadáváš. Zopakuji některé tvé "slušné" nadávky: sprostý blb, ovčan, prostoduchý hlupák, pablb atd. Když tady někdo nazve Nagyovou po zásluze čubkou, je podle tebe na nejposlednější společenské příčce. Modří ptáci z ODS již dolétali, teď nastupují rudí ptáci, už to konečně pochop ty pravičáku ubohej.

marmat ( 28. srpna 2013 00:45 )

HRAJETESI NA POLITICKÉHOGURU pane Hájek, ale možná jste jen histerický NAROVNÁVAČ DISKUZÍ -ovšem stále hyAsteričtější - Výslědkem je PRACHMIZERNÁ BILANCE

marmat ( 28. srpna 2013 00:36 )

JSTE OPAVDU "ECHT ИТАР-ТАСС" nezkklamete svou provokativní a primitivní demagogií prakticky NIKDY

marmat ( 28. srpna 2013 00:30 )

VAŠE MINELA-K PÁR CIHLÁM SE PŘIZNAL pan RITICH -musíte číst i jiné plátky

marmat ( 28. srpna 2013 00:27 )

BEZ OBAV - poprvé za víc než 20 let je chobonice COSA NOSTRA v našem ABSURDISTÁNU nervozní.... Vybruslení o kterém sníte se kupodivu n e k o n á

Zobrazit celou diskusi