Abyste si mohli prohlédnout prostorové fotografie, musíte si nasadit speciální 3D brýle, které jsou přílohou dnešního Blesk magazínu. Pozor! Je však nutné mít brýle správně nasazené: Červené sklíčko musí být u levého oka a modré u pravého! Nepřehazujte je!

Část každé složené 3D fotografie (anaglyphu) je totiž modrá a část červená a po nasazení červenomodrých brýlí uvidí každé oko díky různobarevným sklíčkům jiný obrázek. Mozek si pak oba obrázky spojí v jeden celek, dostaví se prostorový efekt. Nevidíte 3D efekt? Nebo se vám zdá, že je jen slabý? Nemusí to být chyba obrázku!

Čtenáři s některými vadami zraku bohužel nemusí vidět 3D efekt správně. Zejména lidé trpící tupozrakostí, astigmatismem či šilháním. Pokud nosíte dioptrické brýle, žádný problém, prostorový efekt u obrázků uvidíte. Musíte si jen naše speciální 3D brýle nasadit na ty svoje.

Tato kráska se svlékla pro čtenáře Blesk.cz. Prohlédněte si ji ve 3D.
Autor: Martin Mithofer

Jak vzniká 3D fotografie

Podstatou použité technologie je spojení dvou fotoaparátů, z nichž každý ve stejné chvíli pořídí snímek fotografovaného objektu. Fotografové Blesku používají k pořizování prostorových snímků dva profesionální fotoaparáty Nikon D3 v ceně přesahující 100 tisíc korun za kus. Jsou naprosto totožné, mají stejné nastavení i objektiv.

Oba fotoaparáty jsou spojené a jejich objektivy jsou od sebe vzdálené, podobně jako lidské oči, sedm centimetrů. V tom je hlavní fígl 3D fotografování. Při pořizování snímku se ještě musí odhadem nastavit úhel mezi foceným objektem a osami obou objektivů. Čím blíže je objekt k fotoaparátu, tím je úhel ostřejší.

Pak už jen stačí cvaknout. Výsledkem ještě není prostorový snímek, ale dvě různé fotografie, které se musí upravit v počítači. (Pokud si to chcete vyzkoušet sami a použijete dva spojené běžné fotoaparáty, můžete si pak na internetu některé programy na výrobu a úpravu 3D fotografi í stáhnout zdarma.) Nakonec vznikne takzvaný anaglyph, což je rozostřený snímek, kde se dvě původní fotografi e prolínají.

3D po celý týden v tištěném Blesku

Líbí se vám svět 3D? Poprvé v Česku se do něj můžete ponořit i v novinách. Blesk je totiž ode dneška trojrozměrný. 3D fotografie hledejte jak v deníku, tak i v Blesk magazínu. A nezapomeňte si dojít v neděli i pro Nedělní Blesk, čeká na vás spousta skvělých 3D reportáží. Dnes najdete zdarma 3D brýle od Blesku uvnitř magazínu. Nevyhazujte je po přečtení pátečního vydání deníku, budou se vám ještě hodit. Blesk totiž bude trojrozměrný celý týden!

Jak se fotí 3D

Dva objektivy 3D fotoaparátu pořídí dva různé snímky. Ty se pak spojí v rozmazanou modročervenou fotku zvanou anaglyph, která je po nasazeníspeciálních brýlí vidět prostorově.

KUPTE SI 3D BRÝLE PŘES SMS!

Pošlete SMS ve tvaru: BRYLE(mezera)JMÉNO(mezera)PŘÍJMENÍ(mezera)
ULICE(mezera)ČP(mezera)MĚSTO(mezera)PSČ na číslo 902 00 50
Vzor: BRYLE Jan Novak Prazska 11 Teplice 41501

Cena 1 SMS je 50 Kč vč. DPH a poštovného. Provozuje Ringier Axel Springer CZ.
www.platmobilem.cz

Tel. infolinka na čísle: 225 977 779
E-mailový helpdesk mobil@ringier.cz.

Dva objektivy 3D fotoaparátu pořídí dva různé snímky.
Autor: Blesk

Fotografování 3D se stává běžnou součástí života fotografa
Autor: Blesk