Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Olomouci padl světový rekord!

dav
dav  (Autor: Ilustrační foto, ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
25. června 2009
19:27

Celkem 1523 'školáků' se dnes v Olomouci zasloužilo o vznik českého rekordu - největší hodiny biologie pod širým nebem. Přes 430 žáků základních a středních škol i studentů Univerzity Palackého na ní vytvořilo živý model srdce na akci Srdce srdcí.

Pokus se zařadí i mezi světové rekordy, protože podobnou aktivitu zatím nikdo jiný neudělal. Oficiálně to však musí potvrdit londýnská agentura, řekl dnes ČTK komisař pelhřimovské agentury Dobrý den Michal Jurečka. "Vyučovací hodina trvala 52 minut, takže vyučující trochu přetáhli. To ale nevadí, odpustíme jim to," uvedl Jurečka.

Do show se zapojili děti a mladí lidé ze všech stupňů škol. Díky barevným kostýmům či třásním ukazovali veřejnosti, jak vypadá srdeční kontrakce, zástava či následná defibrilace.

Například pravou srdeční komoru představovali studenti v modrých tričkách, 'leví komoráři' se oblékli do červeného, černá trička patřila k takzvanému převodnímu systému srdce a 'praví síňaři' dostali světle modrá trika. "Bylo to moc hezké. Hlavně jsem ráda, že se nám podařilo vytvořit rekord. Dříve jsem přesně nevěděla, jak srdce pracuje, ale teď jsem se to díky nácvikům naučila," řekla devítiletá Noemi Arnoldová.

"Do rekordu byli započteni také diváci, kteří si před zahájením akce vyzvedli registrační lístek u některého z označených registračních míst a po skončení ho vhodili do sběrného boxu," uvedla autorka projektu Ivana Fellnerová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Přihlížejících bylo celkem 1092.

Příchozí se na náměstí dozvěděli i informace o tom, jak předcházet kardiovaskulárním chorobám či jak poskytnout laickou resuscitaci. Zájemci si nechali změřit krevní tlak či cholesterol v krvi. Akce Srdce srdcí totiž byla spojena s tradiční akcí Nadačního fondu Pro srdce Hané s názvem Zdravé srdce Hané.
Veřejnost se dočká živého modelu srdce i večer po setmění, kdy dění podbarví světelná show. Během odpoledne připravili organizátoři také doprovodný kulturní program.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi